“Godt verktøy er halve jobben”, er det et gammel ordtak som sier, og det er minst like aktuelt på kjøkkenet som alle andre steder. En god kokk trenger en rikholdig verktøykasse for å løse alle de utfordringene en kokk kan komme ut for, være seg å smøre noe så enkelt som en brødblings, eller det skal tilberedes fløtegratinerte hasselbackpoteter til fasanbryst med rødvinssaus.

I tillegg til de tradisjonelle kokkeknivene finnes det et vell av mer spesialiserte verktøy, hvert til sitt bruk, selvfølgelig, men ofte kan flere av disse dekke flere bruksområder enn de opprinnelig er tiltenkt. Eksempelvis kan en epleskreller ( en epleskreller til ) også skrelle gulrøtter og poteter, en hvitløkspresse kan skvise ingefær, eller man kan mose nøtter. Mulighetene er mange, og det er kun fantasien som setter grensene.

En annen ting er alle de automatiserte verktøyene som finnes til det moderne kjøkkenet i dag. Mange av dem svært nyttige, ikke minst med tanke på effektivitet, for har man en gang prøvd å piske fløteskum manuelt, ja da vet man hvilket fantastisk redskap en miksmaster egentlig er.

Mange gode kjøkkenredskaper finner du her.

Videre er materialvalg ofte avgjørende ut fra hvilke oppgaver matverktøyet skal løse, og tradisjonelt har tre vært populært, ikke minst fordi det har vært lett å skaffe, det tåler høye temperaturer og er relativt “levende” å jobbe med. I den senere tid har metall og forskjellige plastvarianter gjort sitt inntog på kjøkkenet, ikke minst på grunn av holdbarhet, og de overlegne slippegenskapene de har, noe som blant annet gjør renholdet av dem betraktelig enklere etter bruk. Også verktøylaget av silikon og kniver i keramikk er mer og mer brukt pga sine slippe og varmeegenskaper.