Høsten kan være en fantastisk årstid i Norge, både når det gjelder vær, opplevelser, ferske råvarer og mat. Selvfølgelig vil det være dager med skikkelig ruskevær, men samtidig vil høsten også kunne by på mange nydelige dager med behagelig temperatur og lav høstsol. Da er det ikke for sent å ta enten middagen eller desserten i hagen eller på terrassen, særlig hvis du velger noen skikkelig varmende og smakfulle høstoppskrifter.

Bilde fra Pixabay

Mat du kan lage inne på kjøkkenet og ta med ut

Flere av de mest velkjente høstoppskriftene trenger godt med tid, og enten komfyr eller stekeovn. Derfor er det naturlig at noe av matlagingen flytter inn på kjøkkenet i denne årstiden.

  • Tradisjonelle norske rotgrønnsaker har blitt trendy igjen, og jordskokk, pastinakk og rødbete er bare noen eksempler på klassikere som kan benyttes i mange forskjellige sammenhenger. Hvorfor ikke prøve helstekt lammelår med rotgrønnsaker, eller en grateng med rotgrønnsaker?
  • Lapskaus i forskjellige former er også typisk høstmat, sammen med forskjellige gryter. I en travel hverdag er det åpenbart lov å «jukse litt» når det gjelder lapskaus – det finnes mange greie halvfabrikat og ferdige lapskausblandinger.
  • Supper og godt brød er en annen selvfølge om høsten. Her er mulighetene uendelige, og dessuten trenger hverken suppe- eller brødoppskrifter være kompliserte.

Ikke sett bort grillen og hagemøblene helt ennå

Når temperaturen begynner å nærme seg nullpunktet frister det kanskje ikke med en iskald drink under parasollen i hagen. Likevel bør du ikke sette bort hagestoler og grill for tidlig, da kan du gå glipp av mange gode matopplevelser.

Det går selvfølgelig helt utmerket å fortsette med grilling av både pølser, burgere og koteletter gjennom høsten og vinteren, men du kan også eksperimentere med nye matopplevelser. Hvorfor ikke prøve vilt eller lam på grillen, eller kanskje gi smaksopplevelsen en lite ekstra piff med høstgrønnsaker, sopp og norsk frukt? 

Hvis du mangler noen hagemøbler, kan faktisk høsten også være et godt tidspunkt for å investere i noe du kan benytte både i løpet av høsten og gjennom kommende sesonger. Med en litt større hagegruppe kan du invitere hele familien og vennegjengen til middag i hagen eller på terrassen.

Høsten – en utmerket tid for turmat på fjellet

Det er kanskje en myte at nordmenn «alltid» går på tur, men det er faktisk slik at til og med godt over 90 % av barn og unge var på minst én kort fottur i skog og mark i 2020. Å være i fysisk aktivitet er viktig uansett alder, og det å gå på tur er et ekte lavterskeltilbud som passer for alle. Turen kan bli ekstra hyggelig hvis du har med deg god mat og drikke, og her er det også lov å være kreativ om høsten.

Tradisjonelle pølser og pinnebrød er vel og greit, men det er mulig å lage praktisk talt hva som helst på en enkel gassbrenner eller over bålet. Hvorfor ikke ta med pannekakerøre eller ingredienser til en enkel pizza? Bruk av mattermos gir dessuten uendelige muligheter når det gjelder hva du faktisk kan ha med deg på fjellet, helt uten å måtte gjøre opp bål.

Så nyt høsten og få med deg alle smaksopplevelsene – plutselig er vinteren her.