Skal du på en spennende kulinarisk reise til et eksotisk land i 2023? Da kan det være på sin plass å se nærmere på teknologien eSIM, som byr på noen unike fordeler. I Europa kan de aller fleste nordmenn nyte godt av løsninger for samme pris som hjemme med det eksisterende mobilabonnementet, men i andre land kan en egen dataplan med eSIM være et attraktivt alternativ. Ikke la databruk og roaming-kostnader ødelegge den kulinariske ferien, se nærmere på eSIM allerede før du reiser.

Det helt grunnleggende om eSIM-teknologien

Noen nordmenn kan faktisk allerede ta i bruk eSIM-teknologien sammen med sitt vanlige mobilabonnement, samtidig som såkalte reise-eSIM åpner for helt nye muligheter når du skal på reise til fjerne strøk. Det er vel og bra, men hva er egentlig eSIM?

  • Et eSIM er helt enkelt en innebygget infrastruktur for SIM-kort, noe som betyr at de fysiske delene er integrert i mobiltelefonen. Det er ikke nødvendig å sette inn et eget lite kort i enheten for at den skal fungere.
  • Det er mulig å laste ned flere såkalte «profiler» til eSIM-plattformen. Det betyr at du kan bytte operatør, eller legge til et ekstra abonnement, ved å bare skanne en strekkode og følge instruksjonene.
  • Teknologien ba eSIM skiller seg fundamentalt fra de tradisjonelle fysiske SIM-kortene. Derfor trenger du også en relativt moderne mobiltelefon for å kunne benytte deg av eSIM. Det var i 2016 som operatører og produsenter ble enige om eSIM-standarden, og det er først nå vi ser at mange enheter leveres med eSIM

Spennende muligheter ved bruk av eSIM

Mange nordmenn har vokst opp med mobiltelefon og andre tilkoblede enheter, og de klassiske fysiske SIM-kortene har vært en del av hverdagen. Å konfigurere en ny telefon, eller å skifte operatør, har alltid ført til at det er nødvendig å skifte SIM-kort. Med eSIM følger mange spennende muligheter:

  • Kunden trenger ikke å forholde seg til å få SIM-kort i posten, vente til en spesifikk tid for aktivering og lete etter små verktøy for å åpne SIM-skuffen. Om noen år vil det føles håpløst gammeldags ut å håndtere fysiske SIM-kort.
  • Med eSIM kan du laste ned flere forskjellige profiler til enheten. Det betyr at du kan ha tilgang til flere abonnementer fra ulike operatører. Hvordan ulike abonnementer kan benyttes sammen vil være avhengig av enheten.
  • Noen få mobiltelefoner, for eksempel iPhone 14 på det amerikanske markedet, leveres allerede helt uten fysisk SIM-skuff. Det betyr at Apple har fjernet åpningen for SIM-kort i enheten, samtidig som det på sikt også er mulig å gjøre den interne konstruksjonen mer strømlinjeformet.

I hvilke land kan det være aktuelt med ekstra eSIM?

Det er åpenbart fordelaktig med bruk av eSIM til det vanlige abonnementet i Norge, men hva med bruk av et ekstra eSIM i utlandet? I noen tilfeller kan det være svært gunstig, særlig utenfor Europa. I EU-landene vil du som regel kunne bruke ditt eksisterende abonnement akkurat som hjemme, både med tanke på samtaler, meldinger og data.

I mer eksotiske land kan roaming fortsatt vært svært kostbart. Heldigvis har de aller fleste abonnementer gode ordninger for å begrense databruk og fakturering, men det hjelper lite når du plutselig står uten fungerende mobildata. Derfor kan det være smart med et ekstra eSIM til data i for eksempel USA, Japan og mange andre land i for eksempel Sør-Amerika og Asia. Det er enkelt å laste ned et ekstra eSIM som du kan aktivere ved behov, samtidig som du også har tilgang til ditt eksisterende SIM-kort for mottak av samtaler eller meldinger. Pass på at det er nødvendig med internettilgang for å kunne kjøpe, laste ned og aktivere et eSIM, derfor er det smart å fikse det før du reiser.

Oppsummering – en delikat løsning i mange eksotisk land

Kulinariske reiser dreier seg om både fantastiske matopplevelser og minner for livet. I dag er det også tilnærmet obligatorisk med uavbrutt tilgang til mobildata, slik at du både kan lagre og dele bilder og videoer underveis i reisen. I Norge og Europa er det vanligvis problemfritt, men for globetrottere med kulinarisk interesse er eSIM en svært spennende mulighet.

Først må du selvfølgelig sjekke at mobilen din støtter eSIM. Flere moderne modeller gjør det allerede, og eSIM vil bli mer og mer utbredt i tiden som kommer. Derfor bør du også ha det på sjekklisten når du eventuelt skal velge ny mobil. Hvis du kan laste ned et eSIM allerede i dag, så trenger du egentlig bare kjøpe kortet, skanne en strekkode og følge instruksjonene på mobilen. Vanskeligere enn det er det ikke.

Bruk av mobildata via eSIM har også mange fordeler sammenlignet med andre teknologier – som åpne trådløse nettverk, egne enheter med delt internett eller lokale fysiske SIM-kort. Med et eSIM drar du nytte av alle fordelene som følger med mobildata til egen enhet, både når det gjelder stabilitet, sikkerhet og enkelhet. Det gjelder i særlig stor grad i land der du ikke er godt kjent med verken mobilselskaper, internettleverandører eller annen infrastruktur. Hvis du har et eSIM klart i mobilen din, trenger du ikke å tenke på det når du lander – og du kan heller fokusere på fantastiske kulinariske opplevelser.