En av naturens mest næringsrike planter er algen. Den har et høyt innhold av protein, sunt fett og livsviktige næringsstoffer. Algens spesielle egenskaper har gjort at den er blitt svært godt likt og attraktiv som helsekost.

Hvorfor er alger sunt?

Maten vi spiser i dag inneholder ikke like mye næring som den gjorde før i tiden. Vi høster grønnsakene våre før de har modnet og dannet alle de sunne næringsstoffene. Fisk fra oppdrett inneholder ikke like mange sunne fettsyrer som i vill tilstand. Behovet våre for matvarer med stor næringsverdi er derfor stort, og interessen for algenes innhold har  økt med årene. Alger, som vokser i havene, har en tendens til å tiltrekke seg forurensninger, men de algene som brukes i matvarer, er produsert i basseng og under kontrollerte former.

En alge består i gjennomsnitt av 60 % protein. Det er et verdifullt protein med de essensielle aminosyrene vi trenger. Alger er også rike på det næringsrike stoffet klorofyll, som kan sammenlignes med plantens blod, og er det stoffet som farger alger grønne. Klorofyll har antioksidative egenskaper og gagner tarmfloraen vår.

Det høye innholdet av sunne fettsyrer gjør alger til et godt supplement til fet fisk. Fet fisk inneholder omega- 3 fordi den spiser havets alger, og ve å spise algene kan vi få nytte av fettsyrene uten fiskens hjelp. Omega-3 har velkjente helseeffekter på hjerte og kar samt på regulering av kolesterolnivå.

Alger har et bredt spektrum av viktige vitaminer og mineraler, som vitamin B12 og jern. Begge har stor betydning for bloddannelsen og bidrar til redusert tretthet og utmattelse. Alger inneholder også magnesium, som har betydning for nerve- og muskelfunksjon, der det bidrar til musklenes evne til å slappe av. Kobber, vitamin C og vitamin E fungerer alle som antioksidanter og beskytter cellene våre mot nedbrytning.

Vanlige algearter

Algene vi spiser produseres i bassenger

Algene vi spiser produseres i bassenger

Selv om de fleste algene er utrolig næringsrike finnes det et fåtall som skiller ut seg ut fra et helsesynspunkt, og de er de mest vanlige som kosttilskudd. Disse er også mest vanlig å bruke når man bruker alger i mat.

Chlorella er en grønn ferskvannsalge som har fått stor oppmerksomhet de siste årene. Chlorella anbefales ikke minst til vegetarianere, som har problemer med å få tilstrekkelig med jern, vitamin B12 og omega- 3. Vitamin B12 forekommer ellers bare i animalske matvarer, og her kan chlorella være til nytte. Det trengs flere studier for å kunne avgjøre om vi virkelig kan få samme grad av B12 fra chlorella som fra kjøttprodukter, men hittil regnes det for en av de beste vegetabilske kildene.

Spirulina kalles noen ganger for «mirakelalgen» takket være sitt næringsrike innhold med over 100 forskjellige næringsstoffer. Det er en blågrønn mikroalge som tilhører cyanobakteriene og vokser i både ferskvann og saltvann. Spirulina har til forskjell fra mange andre planter, myke cellevegger, som gjør at vi lettere kan ta opp næringen fra algen.

Buletang er en større form for alge som tilhører gruppen brunalger. Buletang vokser i vår nordiske hage og plukkes som regel omkring Island. Den er akkurat som de andre algene svært næringsrikt, og fordelen ved denne typen av alge er at du faktisk kan tilberede den og spise den som den er. Kok den i noen minutter slik at den blir myk, og spis den i suppe eller salat.

Anvendelsesområder

For de som vil ha nytte av algenes gode egenskaper er det massevis av anvendelsesområder. Alger har en gressaktig smak, og pulveriserte alger blandes derfor med fordel i smoothie eller juice, da det gir et ekstra sunt kick. De finnes også i kapselform, og fordelen ved det er at du lett kan innta alger daglig uten å måtte tygge dem, fint når man vil gå ned i vekt.

Alger er spesielt populære ved detox og utrenskninger. I slike tilfeller er det viktig å spise næringsrike matvarer, og algenes egenskaper gir en god balanse til utrenskningskurer. Alger kan også brukes utvendig og er populære på SPA til kurbad og kroppsinnpakninger.

Alger er med andre ord en riktig helsebombe.