Ingredienser:
Ca 1 kg kjøtt av elg, hjort el.l. (grytekjøtt eller steik)hjort biffkjtt 401×275 1 løk ½ rød paprika Margarin til steking Salt, pepper og viltkrydder etter smak Brun sausjevning (el.1 pk. kjøttkakesaus)

Fremgangsmåte:
Del kjøttet i store biter (3-5 cm), stek dem fint brune i stekepannen på høy temp. Dryss over salt, pepper og krydder når kjøttet har fått en fin skorpe. Legg dem over i en kasserolle, og kok ut stekepannen med vann. Dette vannet tømmes over kjøttet i kasserollen. Del løk og paprika i små biter etter smak, stek dem til løken er blitt blank og gyllen. Tøm dette over kjøttet. Kok ut stekepannen en gang til med litt vann, og tøm også dette i kasserollen. Rør forsiktig rundt i kasserollen, slik at alt blander seg. Fyll mer vann i kasserollen slik at vannet så vidt dekker kjøttet, ikke mer enn det. La dette koke på svak varme i ca 1 time. Deretter blandes forsiktig inn brun sausejevning. Det går fint å bruke vanlig kjøttkakesaus fra f.eks Toro eller Knorr som er tilsatt bare halvparten med anbefalt væske. La det så koke ca 10-20 min til over svak varme. Kjøtt, løk og paprika kan godt kokes i vann dagen før og settes kaldt. Da er det bare å koke det sammen med sausen mens potetene koker. Serveres med potetstappe eller kokte poteter, brokkoli, rosenkål, gulrøtter eller andre grønsaker. Tyttebærsyltetøy setter en ekstra spiss på retten.

Mer om emnet: Sosakjøtt med viltkjøtt

Sosakjøtt med viltkjøtt er en tradisjonell norsk rett, og kanskje en litt undervurdert delikatesse. Dette er en herlig blanding av delikat viltkjøtt, stekt i en deilig saus som skaper perfekt balanse mellom smakene.

Variasjonene av sosakjøtt med viltkjøtt er mange, avhengig av din personlige smak og hva du har tilgjengelig. Noen bruker elgkjøtt, mens andre foretrekker hjort. Det er viktig å velge et stykke kjøtt som har mye smak. Viltkjøtt er kjent for sin mørhet, og hvis det tilberedes riktig, kan det gi en fantastisk gastronomisk opplevelse.

Tilberedningen av sosakjøtt med viltkjøtt krever litt tid og tålmodighet, men resultatet er verdt innsatsen. Et tips er å la kjøttet marinere i en blanding av rødvin, hvitløk, rosmarin og litt honning over natten. Dette gir smaken tid til å utvikle seg ordentlig. Deretter stekes kjøttet til det er brunt på alle sider.

Sausen til sosakjøtt med viltkjøtt er en nøkkelfaktor for å gi retten sin rike smak. Kjøttkraft, rødvin, løk, gulrøtter og eventuelt litt sopp gir en kompleks og interessant saus. Sausen skal ha en fyldig konsistens og en dyp, rik farge.

Dette er en matrett som skiller seg ut, spesielt når den serveres med tradisjonelle norske sideretter som poteter, rosenkål og tyttebær. Sosakjøtt med viltkjøtt blir ofte servert om høsten og vinteren, og er perfekt for å feire høytider og spesielle anledninger. Det er en rett som virkelig reflekterer Norges kulinariske arv.

Hvis du er ute etter en autentisk smak av Norge, kan du ikke gå galt med sosakjøtt med viltkjøtt. Det er en tradisjonell og oppsiktsvekkende rett som er et must å prøve for alle som ønsker å oppleve norsk mat på sitt beste.