Ingredienser
500g malt oksekjøtt. 500g malt lammekjøtt. en god neve grovhakket bladpersille. et par små chillier, finhakkede. En middels stor løk, finhakket. Tre fedd hvitløk, knust, most og finhakket. En liten neve fersk mynte, finhakket. En tredjedels loff, revet i små stykker, uten skorpe. To hele egg. En teskje malt spiskummin. En spiseskje fersk, grovmalt sort pepper. To teskjeer salt.
Tilberedning
Bland alt godt sammen med hendene, her gjelder det å ikke være pinglete. Form de som små boller, på størrelse med en stor klinkekule foreksempel. Hvis du har masse kaldt vann på hendene er det ikke så klissent. Når alle boller er ferdigrullet er det bare å steke dem i en jernpanne/stekepanne hvor oljen er varmet godt opp på forhånd. Her bruker vi solsikkeolje. Tips: Har du laget bollene skikkelig runde, trenger du ikke en stekespade….. bare rist på panna og de triller rundt og blir stekt jevnt overalt. Kan spises som snacks, en og en. (Litt farlig dette, plutselig har man satt to kilo til livs…….) Kan tres på spyd med grønnsaker og varmes opp i ovnen i 4-5 minutter, 180 grader. Kirsebær tomater fungerer veldig bra, de er på samme størrelse. Kan puttes i et smørbrød med litt sennep og salat, dette er matpakke for viderekomne. Kan serveres som en hovedrett oppi en bolle med en tykk tomatsaus på.

Mer om Spanske kjøttboller

Spanske kjøttboller er kjent på det lokale språket som «Albondigas», og de er en populær del av det spanske kjøkkenet. De kan variere i størrelse, men de er vanligvis små nok til å spises i en eller to biter, noe som gjør dem til et perfekt valg for tapas. Tapas er små porsjoner med forskjellige typer mat som serveres sammen, noe som er veldig vanlig i Spania. I denne konteksten, blir Albondigas ofte servert med en rik og velsmakende tomatsaus.

Selv om kjøttbollene i utgangspunktet er laget av svinekjøtt eller biffkjøtt, kan de også lages med andre typer kjøtt som kylling, lam eller til og med fisk. I enkelte regioner i Spania, tilsettes det brødsmuler, melk og egg i kjøttdeigen for å gjøre kjøttbollene saftigere. I andre regioner, gir de en unik vri på retten ved å tilsette lokal ost, nøtter eller urter.

Det interessante med Albondigas er også at de ikke bare representerer den spanske matkulturen, men også landets rike historie. Retten har sine røtter i den arabiske dominansen i landet fra 711-1492, hvor mange av dagens spanske matretter ble utviklet. Navnet «Albondigas» kommer faktisk fra det arabiske ordet «Al-bunduq» som betyr hasselnøtt, antagelig på grunn av den runde formen på kjøttbollene.

I motsetning til amerikanske eller italienske kjøttboller, er Albondigas vanligvis ikke servert med pasta. Istedenfor serveres de ofte i en tomatsaus, noen ganger med ris, poteter eller brød ved siden av. I forskjellige regioner av Spania kan de også være en del av en suppe, eller servert som en pintxos – en type tapas som er typisk for Baskerlandet.

Hvordan man lager Albondigas varierer også fra sted til sted. Tradisjonelt sett blir de stekt eller brunet i en panne før de legges i saus for å trekke. Noen foretrekker å koke dem direkte i sausen for å bevare mer av kjøttsmaken. Noen velger å panere dem før steking for å gi dem en deilig sprø skorpe.

Å koke Albondigas er en kunst i seg selv, en som krever tid og tålmodighet. Men det endelige resultatet, en plate full av velsmakende, saftige kjøttboller dyppet i herlig tomatsaus, er verdt all innsatsen. Dette er den spanske kulinariske tradisjonen på sitt beste.