Speltbrød

Ingredienser
1/2 liter vatn litt olje 1/2 pk gjær (mest vellukka med ferskgjær) 300 g fin spelt 300 g sammalt spelt 2 ts salt 2 ts fiber husk ( for at deigen skal bli fastere/enklere å jobba med) 2 hender havregryn litt linfrø, samt solsikkefrø
Tilberedning
Skal heves i ca. 45 min. Spa det rett over i brødforma (deigen er klissete) – Ca. 20 min etterheving i ovn, ikke forvarm steikeovnen. Sett den på 50 grader i det du sett brødet inn. – Etter 20 min endrar du temp. til 200 grader og lar det stå i 45 min i steikeovnen. Nyt det ferdige deilige speltbrødet!!

Mer om emnet: Speltbrød

Speltbrød er et populært alternativ til vanlige hvetebaserte brød. Spelt er en eldgammel kornsort som har blitt dyrket i over 5000 år, og den er kjent for sitt høye protein- og fiberinnhold, samt mineralrike egenskaper som jern, magnesium og fosfor. Denne variasjonen fra vanlig hvetemel gir ikke bare en unik smak, men gir også brødet en robust tekstur som mange setter pris på.

En av de mest fristende egenskapene ved speltbrød er dets næringsinnhold. Sammenlignet med hvete, inneholder spelt færre kalorier, men mer protein per porsjon. Dette gjør det til et godt valg for de som søker et sunnere alternativ til tradisjonelle bakverk. I tillegg inneholder spelt flere viktige aminosyrer, som bidrar til god helse og velvære.

En annen fordel med speltbrød er dens større fordøyelighet sammenlignet med tradisjonelt hvetebasert brød. Dette skyldes spelts unike proteinstruktur, som er lettere for kroppen å bryte ned. Mange mennesker som har intoleranser eller sensitivitet mot vanlig hvetemel finner ofte at de tåler spelt bedre.

Til tross for alle disse fordelene, er det viktig å huske på at spelt er en form for hvete, og er ikke trygt for de med cøliaki eller alvorlige hveteallergi. Selv om spelt tåles bedre av noen mennesker med glutenintoleranse, er det ikke egnet for de med alvorlige reaksjoner på gluten.

Til syvende og sist, er det mange grunner til å inkludere speltbrød i kostholdet ditt. Med dets høye ernæringsinnhold, unike smak og lette fordøyelighet, kan det være et utmerket alternativ til mer tradisjonelle kornprodukter.

9 kommentarer om “Speltbrød”

  1. Brødet er kjempedeilig:-)
    Jag hadde i gullerot i tillegg, det gir en saftig smak

  2. Hei! Denne oppskriften må jeg prøve! 🙂 Men det er to ting jeg lurer på. Hvor stor skal brødformen være? 2 liter? 1,5 liter? Og hvor mange brød får man ut av denne oppskriften?

  3. men i dag morrest spiste jeg tanna mi, den hadde dotte ned i min speltbrød-deig.

  4. jeg elsker speltbrød, det er helt klart min favoritt. men du laila jeg liker det bedre enn deg>=-(
    men jeg må bare si speltbrød gjør meg til den jeg er i dag og blir i morgen.Speltbrød smaker GODT

  5. det er helt fantastisk dette med speltbrød de er perfekte brød. jeg vil ikke velge favorittbrød men speltbrød er helt klart det beste. 🙂

  6. En annen ting jeg synes er rart er hvordan alle påstår at det er så vanskelig å bake med spelt! Heve tre ganger og over natten? Hva? Jeg baker den som om det skulle være vanlig mel, bittelittegrann mer klissete og den hever seg som normalt, etter 20 minutter er den ferdighevet og resultatet blir bra.

    Så…skjønner ikke problemet

  7. Peppes speltbunnmix med 100 % består blant annet av hvetegluten og surdeig av hvete… er ikke dette hvetemel da? Når ble spelt hvete? Har lært at spelt er beslektet med hvete, men ikke at det er hvete.

  8. Mange opplever at speltbrød gir en bedre metthetsfølelse, og det har en fyldig aroma noe som skyldes bruk av lite gjær og lang hevingstid. Dette gjør at brødet også blir mer holdbart.

    Spelt, også kalt urhvete inneholder mer proteiner og fordøybare fibre enn hvetemel. Spelt har også høyere sporstoffinnhold av magnesium, jern, sink og kobber. Brød bakt med hvitt speltmel blir mer næringsrikt fordi vitaminene finnes også i kjernen av frøene, for vanlig hvete finner man vitaminene hovedsakelig i skall og kimen.
    Jerninnholdet er høyere i speltmel, sammalt spelt har også høyere andel av enumettede fettsyrer enn hvete og bygg.

    Baking med speltmel
    Brød bakt på speltmel har en tendens til å bli mer kompakt. Dette kan unngås ved å tilsette C-vitamin (askorbinsyre) eller noe annet C-vitaminholdig i deigen (appelsinjuice). Speltmel tåler ikke hard elting.
    —————
    Man bør være obs på hvetegluten ofte deklarert kun som gluten, som ofte blir tilsatt speltbrød. Det er svært vanlig å tilsette rent hveteglutenmel til industribakte brød med opptil 10% ren gluten beregnet ut fra melmengden, altså opptil 100g rent glutenmel per kilo mel. Hvetegluten blir også ofte tilsatt i ferdige melblandinger og i tilberedte bakehjelpemidler. Eksempelvis har Sundt & Godt sitt speltbrød en grovhet på 91%, hvorav økologisk hvetegluten er eneste råvare som trekker ned grovheten da denne regnes som siktet mel i Brødskalaen, som da betyr at det er tilsatt 91% grovt mel og 9% hveteglutenmel i dette brødet i følge den informasjonen som følger brødet.
    ———————-
    Speltbrød kan også gi allergi.
    Baker Hansen har inntil nylig markedsført et speltbrød med at det egner seg til allergikere. Spelt er en gammel hvetesort som inneholder samme slags protein som vanlig hvete. Mennesker med glutenintoleranse eller cøliaki bør derfor heller ikke spise spelt.

    Det aktuelle brødet fra Baker Hansen heter

Legg igjen en kommentar