De fleste av oss har et klart mål om å komme i bedre form. Tidsklemma, stillesitting og mye innetid fungerer som gode unnskyldninger for at man har et kosthold med mye ferdigprodukter og for mange karbohydrater, som igjen påvirker helsen din på en negativ måte. Det er allikevel bare noen små justeringer du kan gjøre, sånn at du får en bedre hverdag i en lettere kropp.

Spesielt i løpet av ukedagene er det viktig å innføre et godt måltidsregime. Disse dagene er for de fleste av oss forbundet med flere faste rutiner, noe som gjør det lettere å flette inn faste spisetidspunkt. Etter en uke med sunn mat og drikke, kan du således skeie litt ut i helgen mens du sjekker tippe-resultater og andre viktige sportsnyheter.

 Kostholdtips fra idrettsstjerner

Nordmenn er tradisjonelt et folkeslag som liker å oppholde seg ute i skog og mark. Det kan derfor være en fordel å ta en nærmere titt på hva de fremste skistjernene våre putter i seg på veien mot toppen av pallen. Langrennsstjernen Vibeke Skofterud anbefaler at man spiser ofte og små måltider. Det er allikevel viktig å utvise sunn fornuft og ta seg god tid når man spiser maten. Til frokost anbefales det at du serverer grove brødskiver med havregrøt. Prøv deg allikevel fram, og se hva som fungerer for deg. Unngå å spise for mye før du skal trene, ettersom dette raskt kan føre til at du føler deg tung og slapp under selve økten.

 

Vibeke Skofterud trenger mye karbohydrater for å stake fra konkurrentene, men du som vanlig mosjonist bør være forsiktig med å få i deg for mye av disse.

Vibeke Skofterud trenger mye karbohydrater for å stake fra konkurrentene, men du som vanlig mosjonist bør være forsiktig med å få i deg for mye av disse. Bilde:  Zen Whisk

Spising etter en treningsøkt

I løpet av en treningsøkt dobler proteinbehovet seg, og nyere studier har vist at inntak av protein og karbohydrater etter at treningen er ferdig øker muskeloppbyggingen og bedrer restitusjonen. Når økten er ferdig bør du derfor få i deg mye melk, yoghurt og kornblanding. Spis gjerne også brødskiver med proteinrikt pålegg som ost, fisk, fugl, kjøtt og egg. Du kan allikevel tilpasse dette etter hvor ofte du trener. Nøyer du deg med 2-.3 økter i uken behøver du ikke å spise umiddelbart etter treningen hvis du ellers har et fullverdig kosthold.

Du trenger karbohydrater

Karbohydrater er en viktig energikilde for deg som trener hardere og oftere. Treningen tapper nemlig kroppen din for karbohydrater, slik at det blir nødvendig med påfyll når du er ferdig med en økt. Det er derfor viktig å fylle opp glykogenlagrene igjen, noe som enkelt dekkes ved å spise et vanlig middagsmåltid eller en brødskive etter treningsøkten. De viktigste matproduktene som forsyner kroppen med karbohydrater er grovt brød, kornblandinger, grønnsaker og fullkornprodukter. i løpet av én dag anbefales det at karbohydrater skal utgjøre 50-60 % av en voksen persons totale energiinntak. Sørg derfor for at du også får i deg tilstrekkelig med proteiner, sånn at du utvikler et sunt og balansert kosthold som gir deg en kropp du kan være godt fornøyd med og som gir deg større overskudd.