Ingredienser
3 mellomstore torskehoder 2 dl mel 1 ts pepper 1 ts salt 1 ts hvitløkpulver
Tilberedning
Skjær bort gjellene. Fjern toppen av hodet ved å skjære fra øyehulen og ned og trekk så av toppen…pass på å få med skinnet! Del så hodet i to og vend delene i mel -og krydderblandingen. Stekes i smør i middels varm panne. Sørg for å sprøsteke dem skikkelig! Dette er fingermat som overgår kyllingvinger til de grader! Om man vil kan man også ha fersk loff til.

Mer om emnet: Sprøstekte torskehoder

Sprøstekte torskehoder er en unik matrett som blir stadig mer populær blant både norske matentusiaster og turister på jakt etter lokale delikatesser. Denne spesielle retten stammer fra kystbyen Røst, som ligger på Lofoten i Nord-Norge. Beboerne i Røst er kjent for sin evne til å bruke alle deler av fisken, og torskehodet er intet unntak. Selv om noen kan være skeptiske til ideen om å spise et fiskehode, tilbyr denne tradisjonelle retten en unik smaksopplevelse.

Første trinn i forberedelsen av sprøstekte torskehoder er å rense hoder grundig for å fjerne gjeller og øyne. Ved hjelp av en skarp filékniv, kuttes hodene i to fra kinnene til baksiden for å gjøre benstrukturen mer tilgjengelig. Deretter blir de marinert i en blanding av olje, salt, pepper og urter som dill og persille, og etterlates i kjøleskapet i flere timer, noe som gjør at smakene kan utvikle seg.

Etter marinering, dyppe torskehodene i en blanding av mel og egg og deretter panerte dem i en rikelig mengde brødsmuler. Dette skaper det sprø, deilige skinnet som gjør denne retten så unik. Pannen må være varm nok før hodene blir lagt i, ettersom høy varme er nødvendig for å få den sprø panneringen til å sitte fast. De panerte hodene stekes i varm olje på begge sider til de blir gyldenbrune og sprø.

En annen viktig del av denne retten er tilbehøret. I Røst serveres sprøstekte torskehoder oftest med en rik potetmos, frisk, grønn salat og hjemmebrygget øl. Kombinasjonen av den sprø fisken, det bløte tilbehøret og det forfriskende ølet skaper en harmonisk blanding av smaker og teksturer som garantert vil tilfredsstille smaksløkene.

Å servere sprøstekte torskehoder er også et kulturelt tidsvitne som minner oss om de harde tidene i Lofoten, da alle deler av fisken ble brukt for å overleve. I dag er denne typen mat et viktig bidrag til den bærekraftige forvaltningen av sjøressursene, som bidrar til å redusere matavfall ved å utnytte deler av fisken som ellers ville blitt kastet. Så ikke bare er denne retten deilig, den er også en bærekraftig måte å forbruke sjømat på.