Steak and kidney pie

Ingredienser:
DEIG 30 gram mel 160 gram smør kaldt vann eller soda 1 egg muskat salt og pepper 1 ts melk FYLL 1 kilo oksekjøtt/grytekjøtt 250 gram lammenyrer eller storfenyrer 250 gram sopp 2 mellomstore løk 1 laurbærblad 1 kvast persille salt og pepper mel 1 ss olivenolje 1 ss tomatpuré 2 1/2 dl oksekraft – eller buljong

Fremgangsmåte:
1. Sikt melet i en bolle med litt salt og muskat. 2. Skjær kaldt smør i biter og bland inn i melet med hendene til du får en sandaktig konsistens. 3. Lag et hull i midten av melet og tilsett egg og nok vann til at alt holder seg sammen i en fin deig. Kna deigen lett i et par minutter, men ikke for hardt. La den avkjøles en time i kjøleskap. 4. Skjær kjøtt og nyrer i terninger på 1 cm. Fjern alt fett. Finhakk løk og persille. 5. Varm olje i en stor panne og stek løken blank. Ha i kjøtt og nyrer, salt og pepper. Rør stadig om for å hindre at nyrene brenner seg fast. Kjøttkraften skal skille seg ut. Kok under omrøring til alt er fordampet. 6. Tilsett tomatpuré og så mye mel at kjøtt og nyrer blir helt tørket. Rør i et minutt eller to til melet er lett brunet. 7. Hell over akkurat nok kraft til å dekke kjøttet og rør inn laurbærblad og persille. Sett på lokk og kok på så lav varme som mulig i 90 minutter. Ha fyllet i en ildfast form. 8. Kjevl ut deigen og legg den over formen. Kutt til og klem rundt kanten. Lag et hull i midten så dampen slipper ut. 9. Pisk sammen litt egg og melk og pensle. Stek i ovn på 180 grader i 20-30 minutter til paien er gyllenbrun.

Mer om Steak and kidney pie

Steak og nyrepai er en tradisjonell britisk rett som har vært en del av landets kulinariske landskap i århundrer. Navnet i seg selv gir en grei forklaring på hva denne retten inneholder. Det er i utgangspunktet en pai fylt med biff og nyrer fra enten svin, kalv eller storfe, sammen i en deilig saus. Men dette er bare overflaten av hva steak og nyrepai kan innebære.

Denne retten er en hoveddel i den britiske pubkulturen, også kjent som pubmat. I disse omgivelsene serveres den tradisjonelt med «mushy peas», det vil si ertestuing og ofte også med potetmos eller stekte poteter. Men “steak and kidney pie” går også utover pubmat og har funnet veien inn i gourmetscenen. Restaurantkokker har blitt mer kunstneriske og kreative med oppskriften, ved å tilføre spesielle urter, forskjellige typer alkohol som øl eller vin, og baser av saus som gir ekstra dybde til smaken.

Tilberedingen kan variere, men klassisk engelsk matlaging innebærer bruk av smør og mel til å lage en roux, som deretter brukes til å tykne kraften som kjøttet har blitt tilberedt i. Dette skaper en fyldig og rik saus som smelter smakene fra biffen og nyrene. Paideigen er også et viktig element i denne retten. Den er bakt til perfeksjon, skjøre utenpå og myk og saftig inni, noe som gir en deilig kontrast til den fyldige fyllet.

Mens «steak and kidney pie» kan virke som en simpel og robust gryterett, er flerfoldige detaljer ved dens forberedelse som forteller en dypere historie. Kjøttet som brukes er ofte store utskjæringer av oksekjøtt og nyrer, som speiler rettens historiske røtter som en økonomisk og mettende rett for arbeiderklassen. I dag, beviser denne rettens evne til å tilpasse seg nye trender og oppskrifter dens ubestridelige plass som en hjørnesten i britisk matkultur.

Selv om steak og nyrepai er mest kjent i Storbritannia, har populariteten spredt seg til andre land, inkludert Norge. Her til lands liker mange å prøve ut nye smaker og retter, og den tradisjonelle britiske paien har blitt godt mottatt. Til tross for de kulturelle forskjellene mellom Norge og Storbritannia, har fellesheten i gleden over velsmakende, komfortable og hjertelige måltider gjort at steak og nyrepai har funnet sin plass på det norske matbordet.

Legg igjen en kommentar