Steketid og temperatur er viktige faktorer når du steker fisk i pannen. Ettersom fisk inneholder mer vann enn kjøtt, så brennes den lettere. En måte å beskytte fisken og gi den en fin stekeyta, er å pannere den i f.eks strøbrød eller mel.

For å lykkes med stekt fisk, gjelder det å være nøye med temperaturen. Er stekepannen for varm, blir panneringen brent før fisken er gjennomstekt. Er stekepannen for svak, løsner panneringen fra fisken ettersom fisken slipper fra seg vann og den blir da kokt i stedet for stekt.

Hvis du passer litt ekstra på temperaturen, kan man også steke fisken direkte i olje, med litt smør i. Varm da opp et par spiseskjeer olje og tilsett så smør. En blanding av olje og smør gir et mer varmetålelig stekefett.

Tenk på at temperaturen synker og at det blir vanskeligere å vende fisken om du har for mye fisk i stekepannen. La det derfor være litt plass til overs i pannen.

Sjekk at den tinte fisken er tørr (tørk den gjerne med et håndkle eller papir), at stekepannen er jevnt varm og at smøret er lett brunt når du tilberedingen starter.

Stek på middels varme, med mindre din fiskeoppskrift sier noe annet. Vend fisken en gang og bruk gjerne to stekespader, så risikerer du ikke at fisken løses opp i biter.

Omtrentlige tilberedingstider for stekt fisk
Tynne filéer: 1-2 minutter per side
Tykke filéer og kotletter: 3-5 minutter per side

Enkelpannert fisk

For å få en fin, gyllenbrun ytre, kan man pannere fisken før steking. Den panneres enklest ved å vende fiskefileén i hvetemel eller strøbrød – eller i en blanding av begge to – før steking.

Dobbelpannert fisk

Vend fiskefileén i hvetemel, deretter i vispet egg og til slutt i strøbrød.

Det går også bra å pannere i grovt mel, hakkede nøtter, sesamfrø, mikset råe rotfrukter, hakkede ferske urter eller egg blandet med revet ost.

Steke ferdig i ovnen

Tykke fileér og kotletter kan først stekes i panne på høy temperatur for å få farge og deretter stekes ferdig i ovnen. Sett inn den stekte fisken på et ovnsikkert fat i 125-175 grader i et par minutter eller til ønsket kjernetemperatur oppnås.