Fisk har kort tilberedingstid. For å vite når fisken er ferdigstekt, er et digitalt termometer det beste redskapet. Stikk termometeret inn i fiskens tykkeste del og avslutt tilberedingen når ønsket temperatur er oppnådd.

Om du ikke har tilgang til et termometer, kan du teste om fiskekjøttet er ferdig med en gaffel. Går gaffelen lett igjennom kjøttet, så er fisken ferdig.

En tredje måte du kan kontrollere om kjøttet er ferdig, er å se på fiskens farge og utseende. Er kjøttet hvitt og ogenomskinligt, så er fisken klar. Laksekjøttet skal være blekrosa og ogenomskinligt.

Om ikke din fiskeoppskrift sier noe annet, så anbefales det å tilberede fisken på lav temperatur (100-125 grader) over lenger tid. Sakte tilbereding gir et jevnt og saftig resultat. Varmen trenger inn rolig og kjøttets konsistens blir den samme utenfra og inn.

Hurtig tilbereding på høy varme på kort tid, gjør at fiskens ytre som regel blir ferdig før kjærnen av fisken. Fortsetter man tilberedingen på høy varme til kjærnen er klar, kan resultatet bli at fisken blir tørr. Hurtig tilbereding passer derfor best ved steking av tynne fisker. Om man vil ha et «ytre» på fisken, kan man steke den hurtig for å få farge og senere gjøre den ferdig i ovnen på ca 125 grader.

Kjærnetemperatur for file av ulike fiskearter *
Hvitfisker (f.eks torsk) C:a 52° C
Kveite 48-50° C
Plattfisk 50-52° C
Breiflabb 47-58° C
Laks C:a 48° C
Tunfisk 31° C (bør alltid ha en rå kjærne)

* Ved høy tilberedingstemperatur (175-225 grader) stiger kjærnetemperaturen et par grader etter avsluttet tilbereding, noe som betyr at du bør avslutte tilberedingen noen grader lavere på kjærnetemperatur enn tenkt.