Bor eller studerer du i utlandet? Eller kanskje du er en kommende utenlandsstudent som uroer seg for tilgangen på norsk mat mens du studerer utenlands? Fortvil ikke, det er mye god mat du kan lage enkelt og greit på kjøkkenet, selv om du ikke finner det i frysedisken.

Hjemmelagde fiskepinner

Fiskepinner er nesten å regne som en nasjonalrett i Norge. Det vanligste er å kjøpe fisken ferdig, og bare til å slenge den på stekepannen. Imidlertid er ikke fiskepinner like vanlig i alle land, og du kan oppleve at du ikke får tak i fiskepinner i det hele tatt mens du studerer i utlandet. Gode råd er imidlertid ikke dyre, heller tvert imot er de ganske billig. Du kan nemlig enkelt og rimelig lage dine egne fiskepinner (som også er langt sunnere)!

Ingredienser:
1 pakke griljermel (kalles breadcrumbs på engelsk eller panko på japansk)
Eggeplommer
Fryst hvit fisk i blokker
Eventuelt krydder (salt, pepper, sitronpepper etc)

Slik gjør du det:
Kjøp hvit fisk (for eksempel sei eller torsk) i blokker på butikken. La blokken tine i 2 – 3 timer, til den blir såpass opptint at du kan skjære i den. Kutt den opp i passelige fiskepinner. Ha en skål med eggeplomme, og dypp hver pinne godt ned i. Etter du har dynket en fiskepinne i eggeplommen, ruller du den i griljermelet, og legg de på en stekepanne hvor du steker de godt.

Fiskepinnene kan fryses til senere om du vil, eller spises direkte. For ekstra smak, kan du ha krydder i griljermelet.

Hjemmelaget grandiosa

Nasjonalretten Grandiosa ferdigpizza, levert fra Stabburet er mer enn bare en matrett i Norge. Det er nesten et nasjonalt ikon. Ikke bare er smaken av Grandiosa uvurderlig etter noen måneder vekke fra Norge, alene i et ukjent land, men det er også en god måte å spre litt norsk kultur til dine utenlandske medstudenter.

Ingredienser:
Pizzadeig
Tomatpuré
Fint hvetemel
En boks bogskinke
Rød paprika

Slik gjør du det:
Lag en vanlig pizzadeig, men pass på å bruke veldig fint hvetemel (på engelsk: soft flour). Deretter må du lage en tynn, tynn pizzabunn. Smørr deretter tomatpuré (på engelsk: tomato purée) i rikelige mengder utover hele pizzabunnen. Kutt en boks med bogskinke (på engelsk: tinned ham) i små, hakkede strimler. Gjør det samme med en paprika, og forsøk å lage små kvadrater av bitene slik som på ekte original Grandiosa. Den kritiske delen for den unik grandiosa smaken kan imidlertid bli litt vanskelig, enten du er i utlandet eller Norge; du trenger nemlig ikke bare Jarlseberg på toppen, men også den hemmelige krydderblandingen til Stabburet. Imidlertid, kan vi ikke annet enn å oppfordre deg til å smake det til. Hvem vet, kanskje det til og med smaker bedre?