Ingredienser:
-søtpotet -sjalottløk i biter -hele hvitløkfedd -gulrøtter i biter -asparges i biter (jeg brukte brokkoli isteden).

Fremgangsmåte:
Fres alt (bortsett fra brokkoli/asparges) i en blanding av smør og olivenolje. Salt etter ønske. Ta gjerne lokk over stekepannen. La det steke til grønnsakene er møre og har blitt karamelliserte (gjerne litt småbrent). Tilsett brokkoli/asparges mot slutten. Server til fisk (jeg brukte fiskekaker). Dette er bare verdens beste grønnsaker!

Mer om emnet: Succotash

Succotash er en populær rett i USA, spesielt i New England-regionen og Sørstatene. Mange tror ikke at denne retten har sine røtter i det 17. århundre med opprinnelse blant innfødte amerikanere. Retten har fått navnet sitt fra et ord fra Narraganset-språket, et utdødd algonkinsk språk, brukt av Narragansett-folk i Rhode Island, hvor «msickquatash» refererer til en stuet gryte.

Ingrediensene har variert gjennom årene, men hovedutgangspunktet er i hovedsak mais og grønne eller modne bønner, ofte limabønner. Andre ingredienser kan inkludere tomater, rød paprika, okra, selleri, løk og urter. Noen varianter inkluderer også kjøtt, som kylling, svinekjøtt eller kalkun. Succotash er en velsmakende og næringsrik rett full av fiber, vitaminer og proteiner som gjerne serveres som et tilbehør til hovedretter.

Det unike med denne retten er dens tilpasningsevne. Selv om mais og bønner er nøkkelingrediensene, har forskjellige regioner lagt til sine unike vendinger på retten. I Louisiana er det for eksempel vanlig å tilsette reker eller krabbe i succotash for å gi det en smak av Cajun-kjøkkenet, mens i dalene i Kentucky er det vanlig å se succotash tilberedt med oksekjøtt eller kylling.

Succotash er ikke bare et smakfullt tilskudd til ethvert måltid, det er også en del av den amerikanske historien. På grunn av dens historiske betydning, er det ofte servert i Thanksgiving-middager rundt om i USA, og det fungerte også som et nødvendig kosttilskudd under depresjonsårene, da dyre proteiner ble skiftet ut med rimeligere bønner og mais.

For å lage en grunnleggende succotash, trenger du fersk eller frossen mais, grønne bønner, smør, salt og pepper. Du starter med å smelte smøret i en stor stekepanne over middels høy varme. Deretter tilsetter du mais og bønner, krydrer med salt og pepper, og lar det koke til grønnsakene er møre, vanligvis i ca. 10 minutter. Som en favoritt blant mange, er succotash en flott måte å inkorporere sesongens grønnsaker i en rask, lett og næringsrik side.

Til slutt, det er verdt å nevne at succotash er i ferd med å oppnå global anerkjennelse. Rettens popularitet har spredt seg til land utenfor USA, inkludert her i Norge! Med vår lokale vekt på friske, sesongbaserte råvarer, passer succotash perfekt til den norske matlagingstradisjonen. Så enten du lager succotash for første gang, eller om du har vokst opp med denne deilige retten, er det en enkel måte å feire historie og kultur gjennom mat.