Det ville være lett å skrive en hel bok om den sunneste måten å spise, men alt det du i virkeligheten trenger er å følge prinsippene i KISS-metoden (Keep It Simple Stupid). Er du klar?

Før vi går til det mer praktiske, som vil forandre kroppen din, så la oss bare gå igjennom litt teori slik at du bedre vil kunne forstå logikken i det vi nå vil innvie deg i.

La oss begynne med de virkelig gode nyhetene.

Mange mennesker er ikke klar over at utallige DNA-undersøkelser viser at vi mennesker genetisk sett nesten ikke har endret oss gjennom tidene.

I virkeligheten har vi genetisk endret oss mindre enn 0,02 % i løpet av de siste 40.000 årene. Det betyr at vi faktisk har  steinalderkropper som lever i romalderen: Våre basisbehov og nødvendigheter er de samme som steinaldermannens.

Når det er sagt, er du klar over at innebygget i genene våre finnes det et program for optimal helse og en slank og atletisk skikkelse? Ja, kroppen din vet selv hvordan den skal holde seg sunn, slank og vital.

okologisk-matAlt du skal gjøre for å få massevis av energi og holde deg sunn og slank er bare å holde deg til matvarer og drikke som det var meningen, fra naturens, at du skulle innta.

Nemlig de matvarene og drikker som forfedrene dine spiste og drakk. Det er presis det samme som hvis du f.eks. fyller diesel på en bensindrevet bil eller omvendt. Resultatet kan bli katastrofalt for motoren.

Gi genene dine den rette maten og væsken, og de vil utføre jobbene deres perfekt – holde deg sunn og frisk. Hvis du gir genene dine noe usunt eller i feil mengder så går de helt berserk, noe som til slutt resulterer i større magemål, et elendig utseende, raskere aldring – og tidligere død.

Men det er nøyaktig det mange av oss gjør. Vi fyller feil drivstoffet på motoren (feil mat og drikke). Eller la oss si det på en annen måte: Du ville vel heller ikke finne på å gi løver gress og sjiraffer kjøtt, for det ville gjøre dem syke og fete.

Noen tydelige og innlysende fakta:

• Mer enn 98 % av vår kropps 100 milliarder celler, inklusive cellene i våre muskler, organer, tenner og knokler skiftes ut hvert år!

• I løpet av den siste måneden er all din hud og cellemembraner blitt fornyet.

• I løpet av de siste 3 månedene har du fått helt ny blodforsyning.

• I løpet av de siste 6 månedene er alle proteincellene dine i musklene dine skiftet ut.

Ja, kroppen din skiftes ut dag for dag utelukkende ved hjelp av den føden og drikket du inntar. Hvis du derfor spiser dårlige næringsstoffer fra f.eks. fast food, så vil kroppen din bli gjenoppbygd i overensstemmelse med den maten.

Du har sikkert hørt det før, men vi kan ikke komme utenom kjensgjerningen:

«Du er, det du spiser»

big-mac-sunn-matSå når du spiser en Big Mac eller noen ferdigprodusert mat fylt med kjemikalier og drikker cola light, er det de næringsstoffene som du ønsker skal erstatte lillefingeren din eller ditt høyre øye?

For det er jo det som i virkeligheten skjer. Det du spiser, blir en del av DEG.

Når du lever av matvarer som er fremmede for dine gener, mat som er dødt eller direkte usunt uten noen form for næringsverdi og når det dessuten ofte er fylt med kjemikalier. Hvordan kan du forvente å få en trimmet, atletisk kropp?

Vi er ALLE genetisk skapt til å spise det som forfedrene våre kunne jage eller samle i skog og på mark.

De aller fleste av helseproblemene våre som vi lider av i dag er et direkte resultat av det vi spiser og drikker – eller ikke spiser og drikker.

Så nå kommer millionspørsmålet: Hva spiste forfedrene våre?

De spiste økologisk kjøtt, fisk, grønnsaker, frukt, egg, nøtter og frø skylt ned med friskt, rent vann. Kort og godt. Ikke noe annet!

Men spiser vi det i dag?

Nei!

I bunn og grunn spiser de fleste menneskene i dag mat som ikke er i overensstemmelse med genene sine. Og det gjør dem fete, syke og gamle før tiden.

Fast food, innpakket mat, mat fylt med kunstig smak, fargestoffer og søtemidler samt pasteurisert melk, hvitt brød, godteri, soya, cola, lettprodukter osv. osv.

Alle disse tingene er matvarer som er fremmede for genene våre. Det er de som gjør folk fete, trøtte, syke, og som får folk til å se eldre ut før tiden. Det er alle disse dårlige matvarene som vil erstatte cellene i kroppen din hvis du spiser dem.

Denne setningen er ikke bare kjernen i det å spise sunt, men selve kjernen til å leve et langt og et sunt liv:

«Det krever liv å skape liv»

Det vi mener med disse ordene er at hvis det du spiser er «dødt» og ikke inneholder noen livskraft fordi produsenten har sugd alt liv og kraft ut av det, hvordan kan du så forvente at det skal skape liv for deg?

Når du spiser død mat som bare har litt eller ingen næringskraft i seg (ingen vitaminer, mineraler, enzymer m.fl.), så blir kroppen nødt til å bruke sine egne lagrede ressurser av vitaminer, mineraler, enzymer osv. til å fordøye og ta opp denne døde maten. Du må så å si stjele næringsstoffer fra din egen kropp.

Bokstavelig talt suger du livskraften ut av din egen kropp når du spiser mat som er død. Vi kunne også kalle disse matvarene for falske eller minus-matvarer, fordi de direkte motarbeider din helse og utseende.

Så før du putter noe i munnen så stopp opp et lite øyeblikk. Spør deg selv om denne maten er full av liv og om den vil medvirke til å vedlikeholde eller bygge opp den kroppen du drømmer om.

Eller er denne føden i virkeligheten død og likegyldig slik at den bare vil bidra til at du blir fet og syk?

Ville det ikke være en bedre idé å spise det som du genetisk er skapt og programmert til å spise slik at du ikke bare kan holde deg sunn og slank, men også bevare utseendet ditt?

Så her er våre 7 enkle og lettanvendelige råd til hva du skal spise og drikke for å få en sunn og atletisk kropp:

1. Spis bare naturlig, økologisk mat

sunn-matFørste trinn til å nære kroppen din for å oppnå et evt. vekttap og den riktige vekten er såvidt mulig å basere kosten din på: Friskt økologisk kjøtt, fisk, grønnsaker, frukt, egg, nøtter og frø, skyllet ned med friskt, rent vann.

Det er den maten, som du genetisk er programmert til å spise. Det er den maten, som vil holde deg sunn og sørge for at du kan bære badetøy på stranden.

Her kan du se hvorfor: Når matvarer som f.eks. grønnsaker er blitt sammenlignet i større undersøkelser viste det seg at det var opp til 15 ganger flere næringsstoffer i økologiske grønnsaker i forhold til vanlige, konvensjonelle grønnsaker.

Dette er et viktig resultat, da disse næringsstoffene (vitaminer, mineraler, antioksidanter m.fl.) medvirker sterkt til å sette ned farten på eldringsprosessen.

Dessuten er det disse næringsstoffene som er mursteinene til en god helse, og det er også dem som sørger for at du kan holde deg slank.

Hvorfor? Fordi økologisk mat inneholder langt flere næringsstoffer, noe som betyr at du ikke trenger å spise så store mengder for å bli mett. Så på den måten reduserer du risikoen, for at du overspiser.

Les også: Økologisk mat er ekte mat

2. Unngå døde matvarer – husk at det krever liv, å gi liv

Nå spør du nok deg selv om hva døde matvarer er. Det er det i de fleste tilfeller det ikke er økologiske matvarer i form av kjøtt, fisk grønnsaker, frukt, egg, nøtter, kjerner osv. Da er det store sjanser for at maten er død. Her er de 5 verste matvarene du kan spise:

A) Unngå alle matvarer som er tilsatt sukker

For omkring 100 år siden spiste vi i gjennomsnitt ca. 0,5 kg tilsatt sukker mens vi i dag spiser omkring 150 ganger så mye sukker.

Og når vi nå vet at sukker er tomme, usunne kalorier, er det ikke noe å si på at man konstant føler seg trøtt og er syk om vinteren. Tenk også på at sukker tilsettes mange matvarer bare som smaksforsterker, og for at varene skal holde seg lengre.

Har du noensinne tenkt over at det f.eks. i et glass ferdigprodusert bringebærsyltetøy bare er 50 gr frukt pr. 100 gr, mens den samlede sukkermengden er oppe på 45 gr pr. 100 gr marmelade?

Ved å spise sunnere og ved å sørge for å få en god nattesøvn kan man helt eliminere behovet for sukker. Visste du for øvrig at bare en spiseskje sukker kan påvirke immunsystemet i opp til 4 timer?

Det er bare en av grunnene til at leger er overbelastet med arbeid.

Hvis du i fremtiden sørger for å komme i seng i skikkelig tid hver kveld, og du begynner å spise økologisk mat mens du samtidig holder deg unna sukker (også godteri, brus, cola osv.), så vil du svært snart oppleve at du får mer energi, at du ser bedre, sunnere og friskere ut, og at en del sykdom vil tilhøre fortiden.

B) Utelat alle former for korn og mel

Det neste du bør tenke på å utelate i kosten din er brød – i hvert fall for en tid. Og det gjelder alt brød, uansett om det er kvalitetsbrød eller de forskjellige typene hvitt brød, for ikke å snakke om kaker.

Mange mennesker er ikke klart over at det er et protein i korn som heter gluten. Det anslås at opp mot 50 % av alle mennesker er allergiske eller intolerante overfor gluten. Her er det også verdt å merke at brød er en død matvare med svært liten næringsverdi.

Husk, det krever liv å gi liv. Men sjekk på deg selv om du ikke får det bedre uten brød.

C) Sannheten om pasteurisert melk

Visste du at melk, etter at meieriene begynte å pasteurisere den ved høye temperaturer, faktisk har blitt en død matvare fordi melkens fintfølende proteinenzymer blir skadet under prosessen?

I virkeligheten er definisjonen på pasteurisering at alle proteinenzymene har blitt slått i hjel. Det er en av grunnene til at så mange mennesker, både barn og voksne, er allergiske/intolerante overfor melk.

Mange forskere mener at melk bare skal gis til mennesker (og dyr) fra moren deres i oppveksten. Du trenger ikke bekymre deg om du så får nok kalk, for det får du rikelig av hvis du spiser godt med økologiske grønnsaker.

Også alle andre pasteuriserte produkter er døde produkter. Fruktjuice, selv de økologiske, har etter de har blitt pasteurisert ved ekstremt høye temperaturer ikke mye med fruktjuice å gjøre, i virkeligheten har de bare blitt til sukkerbomber.

D) Den misforståtte soyaen

Soya er dessverre enda en misforstått og usunn matvare som mange fremdeles tror er sunt. Det meste soyaen på markedet er GMO-soya (genmodifisert) og uheldigvis kan soya, med mindre den er fermentert, tilføre deg ubehagelige mengder av kvinnelige hormoner.

I virkeligheten tilsvarer det å gi barn p-piller hvis de får soya i forskjellige former. Barn som spiser mye soya får østrogen i en mengde som tilsvarer fem p-piller om dagen.

Ja, det er sjokkerende. Soya er ikke den sunne matvaren som den blir reklamert for å være. Soya er meget billig å produsere, og siden det er svært lønnsomt så annonseres det mye for det. Så unngå om mulig å spise soya (finnes i mange produkter), med mindre den er fermentert, og spis den så bare i små mengder slik som japanerne gjør.

E) Emballerte matvarer

Vær særlig oppmerksom på alle matvarer som selges emballert. Det gjelder både mat og drikke. Cola, pasteurisert fruktjuic osv. er bare sukkerbomber, som suger alt liv ut av deg.

Hvis du ønsker alternativer til vann så drikk ferskpresset juice (gjerne ferskpresset grønnsaksjuice) eller koffeinfri te. Frokostsprodukter, fabrikkkjøtt og andre emballerte matvarer er som oftest fylt med sukker og kjemikalier. Kjemikaliene skal få dem til å se bedre ut, lukte bedre og smake mer samt gi dem en lang holdbarhet.

Før du kjøper en vare så tenk først over følgende enkle regler:

3. Hvis ikke forfedrene dine spiste det for 10.000 år siden bør du heller ikke spise det

Dette bringer oss tilbake til regel 1 hvor det ble framhevet at forfedrene våre naturligvis spiste: økologisk kjøtt, fisk, grønnsaker, frukt, egg, nøtter og frø, skyllet ned maten med rent, friskt vann.

Hvis du bare gjør det 80 % av tiden, så hold godt øye med resultatet for det vil forbløffe deg! De siste 20 % kan du  skeie litt ut.

4. Les ingredienslisten før du kjøper en matvare

Før du kjøper en matvare så ta deg bryet med å se etter hva som faktisk er i pakningen. Er det navn på ting som er lette å uttale, som f.eks. kylling, storfekjøtt og lam, eller er det pasteurisert melk, kjemiske betegnelser for kunstige farger, søtemidler osv., som er vanskelige å uttale? Hold deg til de enkle tingene.

Bare ved å se på ingrediensene vil du forstå hva som er sunt og hva som er usunt for deg.

5. Jo lengre holdbarhetstid, jo mer usunn er varen for deg

mat-sunnDen lange holdbarhetstiden er ikke skapt for din skyld, men for produsentens og butikkens skyld. Det er selvfølgelig unntak som nøtter o.l., som naturlig har en lengre holdbarhet, men generelt så er lang holdbarhet oftest ensbetydende med død mat fylt med kjemikalier.

Les også: Godkjenning og kontroll av plantevernmidler i mat

6. Unngå kunstige kjemikalier, fargestoffer, smaksstoffer og konserveringsmidler

For bare hundre år siden var vi fri for alle disse tilsetningsstoffene og vi var sunnere enn i dag når vi ser bort fra at medisin, bedre hygiene og avanserte operasjoner nå holder oss lengre i live.

Statistikker viser at hver av oss i dag inntar over ti kilo farlige kjemikalier i året. Vi spiser dem i maten vår, vi smører dem på kroppen, og vi puster dem inn med forurenset luft.

Så ved bare å lese hva som står på varene og ved bare å putte sunn økologisk mat i munnen kan du ta et kjempeskritt i retning av å forbedre helsen din.

Den meget vanlige betegnelsen «kunstig jordbærsmak» gir bare et liten pekepinn om de kjemiske trolldoms- og produksjonevner som kan få en kunstig produsert matvare til å smake som jordbær. En typisk kunstig produsert jordbærsmak som blant annet finnes i en Burger King milkshake består av over 50 kunstige ingredienser:

Amyl acetate, amyl butyrate, amyl valerate, anethol, anisyl formate, benzyl acetate, benzyl isobutyrate, butyric acid, cinnamyl isobutyrate, cinnamyl valerate, cognac essential oil, diacetyl, dipropyl ketone, ethyl acetate, ethyl amylketone, ethyl butyrate, ethyl cinnamate, ethyl heptanoate, ethyl heptylate, ethyl lactate, ethyl methylphenylglycidate, ethyl nitrate, ethyl propionate, ethyl valerate, heliotropin, hydroxyphenyl-2-butaone (10 percent solution in alcohol), alpha-ionone, isobutyl anthranilate, isobutyl butyrate, lemon essential oil, maltol, 4-methylacetophenone, methyl anthranilate, methyl benzoate, methyl cinnamate, methyl heptine carbonate, methyl naphthyl ketone, methyl salicylate, mint essential oil, nerolin, neryl isobutyrate, orris butter, phenethyl alcohol, rose, rum eher, gamma-undecalactone, vanillin, and solvent.

Tenk på hva alle de stoffene gjør med kroppen din. Leveren din må bearbeide alle disse ingrediensene og når den blir overbelastet kan noen av kjemikaliene ende i blodet ditt, der er det nesten ubegrenset adgang til alle celler i kroppen din.

Kunstige smaksstoffer er akkurat som mange andre menneskeskapte kjemiske «matvarer» i virkeligheten bare to molekyler fra plast.

7. Følg 80/20 regelen

Spis sunn og økologisk mat som kjøtt, fisk, grønnsaker, frukt osv. i 80 % av måltidene dine. Benytt de siste 20 % til å ha det litt moro med noe som du liker ekstra godt, men som kanskje ikke er så sunt som det burde være.

Det er ingen grunn til å være fanatisk. Men vær utholdende og omhyggelige i matvalget ditt.

Hvis du baserer kosten din på sunn mat som bygger opp helsen din så er det oppsiktsvekkende hvor lite du har lyst til å småspise usunn mat mellom måltidene.

Men som sagt er det viktig også å ha litt moro, og man kan ha det moro med maten ved å spise sunt 80 % av tiden og de siste 20 % til å skeie litt ut.

Hvis du følger disse syv enkle reglene så vil du bokstavelig talt forandre kroppen din. Du vil våkne opp om morgenen med mer energi, du vil langsomt kvitte deg med fettet omkring magen og sykdom vil bli et nærmest ukjent begrep for deg.