500 g spekeknoke
vann
4 ss byggryn
400 g kålrot
1 løk
1 1/2 l fiskekraft
Fiskeball:
750 g seifilet/lyr
2 ts salt
1 liten løk
2 ss byggmel eller hvetemel
3-4 dl melk
1/4 t malt hvit pepper
1/2 ts muskatnøtt
750 g poteter
Knekk spekeknoken og vann den ut etter behov. Vann ut byggryn over natten. Kok spekeknoken i 1 liter vann sammen med grynene. Kok opp og skum. La det koke til grynene er møre, ca 30 minutter.
Del kålroten i terninger. Skrell og skjær løken i små terninger. La alt koke med i suppen de siste 15 minuttene, spe etter behov med fiskekraften.
Lag fiskeballen: Mal seifileten 2-3 ganger med salt og løk. Tilsett melet. Arbeid farsen godt før melken tilsettes litt etter litt. Tilsett krydder og kok en prøveball. Lag store fiskeballer med fuktet hånd og skje.
Trekk fiskeballene i fiskekraften til den er gjennomtrukket, 10-15 minutter. Ta opp. Potetene skjæres i båter og kokes separat i kraften ca 15 minutter, til de er møre. Legg fiskeballene tilbake i kraften.
Spekeknokene tas opp før servering. Suppen serveres med flatbrød eller nybakt, ferskt grovbrød.