Ingredienser
½ dl. Ananaskraft 1 dl. Buljong 4 ss. Tomatpure 4 ss. Soyasaus 2 ss. vineddik 4 ss. Sukker
Tilberedning
Ananaskraft og buljong røres ut med litt maisena. Resten av ingrediensene blandes inn i buljongen. Sausen tømmes over woken.

Mer om Sur søt saus

Sur søt saus, ofte referert til som bare «sursøt saus», er en populær ingrediens og dip som brukes i kjøkkenet over hele verden. Den unike blandingen av tangy, søt og litt krydret gir det en veldig særegen og tiltalende smak som brukes i mange forskjellige retter.

Det antas at opprinnelsen til sur søt saus er Kina der det brukes i mange tradisjonelle retter spesielt i kantonesisk mat. Sausen heter «gu lu jiang» på mandarin, som direkte oversatt betyr «eddik og sukker saus». Til tross for sin asiatisk opprinnelse, har sausen blitt populær på verdensbasis og du finner varianten med tilpassede lokale smaker i mange land.

Sur søt saus er ofte laget med en kombinasjon av eddik, sukker, ketchup, og noen ganger ananasjuice eller sitrusjuice, avhengig av stilen. Korrekt balanse mellom disse komponentene er viktig for at sausen skal oppnå sin karakteristiske sursøte smak. Noen versjoner kan også inneholde tilsetninger som soya saus, stekt hvitløk, og chili, for å legge til ekstra dybde og interessante smaker.

Sursøt saus brukes ofte som en glasur på kjøtt, spesielt i stir-fry retter og grillet kjøtt. Den er også populær som en dip til for eksempel vårruller, kyllingvinger og fritert mat generelt. I tillegg kan sausen også brukes i dressinger for salater eller som en base for andre mer komplekse sauser i matlaging.

En interessant ting med sursøt saus er dens allsidighet. Uansett om den er hjemmelaget eller kjøpt i butikk, kan den tilpasses for å passe til forskjellige diettbehov. Dette betyr at det er mulig å lage sukkerfrie alternativer for de som overvåker deres sukkerinntak, eller glutenfrie versjoner for de med cøliaki eller glutenintoleranse. Den kan også gjøres vegetar eller vegan ved å bytte ut eventuelle animalske produkter med plantebaserte alternativer.

I sum, sursøt saus er en deilig og allsidig saus som har gått fra å være en tradisjonell kinesisk ingrediens til å bli elsket på global skala. Det er mange måter å tilpasse og bruke denne sausen på, noe som gjør det til en uunnværlig del av mange hjemmekjøkken rundt om i verden.