Surmelksuppe

Ingredienser
4 ss skåldede mandler, hakket 100 g rosiner 3 1/2 l kulturmelk 100 g sukker 90 g hvetemel
Tilberedning
Ha mandler og rosiner i melken. Visp i sukker og mel før kjelen settes over varmen. Kok opp under omrøring.

Mer om Surmelksuppe

Surmelksuppe er en tradisjonell norsk rett, og kan sees på som en del av vår kulturelle og kulinariske arv. Navnet kommer fra den sentrale ingrediensen, surmelk, som er melk som har gjennomgått en fermenteringsprosess. Allikevel vet mange nordmenn lite om historien og variasjonene av denne suppen.

Denne deilige, varme suppen har en lang historie i Norge, og man kan spore den tilbake til tider da oppbevaring av matvarer var en større utfordring enn det er i dag. Surmelk er en måte å gjære og konservere melk på, og den ble derfor brukt flittig for å unngå matsvinn. Da det var rester av surmelk til overs, var det naturlig å lage en suppe ut av den. Surmelksuppen har derfor lenge vært en fast del av det norske kostholdet, spesielt på landsbygden.

Surmelksuppe har også mange regionale variasjoner. I noen distrikter serveres den med flatbrød eller lefse, i andre med poteter eller grønnsaker. Ettersom surmelk kan være litt skarp i smaken, er det vanlig å søte suppen enten med sukker eller sirup. Men det er mange måter å tilpasse oppskriften på, og den kan varieres etter hva man har tilgjengelig av ingredienser.

En annen interessant egenskap ved surmelksuppe er dens ernæringsmessige profil. Surmelk er en utmerket kilde til probiotiske bakterier, som er viktig for en sunn tarmflora. Suppen inneholder også en god mengde protein, noe som kan bidra til at man føler seg mett lenger. Som med alle tradisjonelle måltider, er imidlertid næringsinnholdet avhengig av de spesifikke ingrediensene som brukes.

Dessverre har forbruket av surmelk og dermed også surmelksuppe gått ned i senere år. Industriell produksjon og bedre konserveringsmetoder har ført til at mange har glemt denne delen av vår kulinariske historie. Allikevel er det en økende interesse for fermenterte matvarer, og noen mener at surmelksuppe kan gjøre et comeback. Vi har mye å vinne på å gjenoppdage og ivareta våre mattradisjoner, også når det gjelder surmelksuppe.

Til tross for dens noe rustikke image, er surmelksuppe en rett som inneholder mye spennende både i form av smak og ernæring. Den forteller en historie om et eldre Norge, der ressursene var knappe og man måtte være oppfinnsom i matlagingen. Kanskje er det på tide at flere av oss gjenoppdager denne tradisjonelle norske retten.

Legg igjen en kommentar