Ingredienser
Stek av 8 uker gammel kalv legges i trebutt i kjelleren overhelt med nysilt melk slik at den er godt dekket.
Tilberedning
La den stå i 3-4 uker.

Mer om Sursteik

Sursteik er en tradisjonell norsk rett som er kjent for sitt robuste, saftige kjøtt og rike sauser. Det er en deilig rett som var populær blant nordmenn på 1900-tallet og fortsatt er del av mange familiemiddager i dag. Selv om det kan virke litt tidkrevende å lage, er det resultatet verdt innsatsen, og giver en utrolig smakfull og mettende rett.

Sursteik, som navnet antyder, betyr «sur stek». Surheten kommer fra eddik eller surmelk som brukes til å marinere kjøttet før steking. Marineringsprosessen, som kan vare fra noen timer opp til et par dager, sikrer at kjøttstykket er gjennomtrukket med smak, noe som resulterer i en herlig mør kjøttbit. Vanligvis er det svinekjøtt eller hjort som brukes i sursteik, men det kan også lages av lam, storfe eller viltkjøtt.

For å lage sursteik, må man først forberede marinaden ved å kombinere eddik, vann, sukker, salt, hel pepper, knuste hvitløksfedd og laurbærblader. Kjøttet plasseres deretter i marinaden og settes i kjøleskapet for å trekke. Etter marineringsprosessen, fjernes kjøttet fra marinaden, tørkes, bruner og stekes i ovnen til det er ferdigkokt. Den gjenværende marinaden bruker man til å lage sausen.

En ting å huske når man lager sursteik er å ha tålmodighet. Sursteik kan ta lang tid å lage, spesielt hvis kjøttet marineres i flere timer eller dager. Men resultatet er verdt ventetiden. Når sursteiken endelig er servert, vil du få et mørt og saftig kjøtt med en samtidig søt og krydret smak som er vanskelig å motstå.

Til slutt er sursteik mer enn bare en rett, det er også en del av norsk kultur og tradisjon. Det er en rett som minner oss om viktigheten av å ta seg tid til å nyte god mat, og det er en rett som mange nordmenn har vokst opp med og fortsatt holder nær hjertene. Så neste gang du får lyst på noe deilig og unikt norsk, prøv en bit sursteik. Det er helt sikkert at du vil komme tilbake for mer.