Ingredienser

350 g Svineribbe
1/2 ts Salt
1/8 Pepper
2 dl Vann

Surkål/rødkål:
1/4 kg Kål
3/4 Epler
1/4 ss Smør
3/8 ts Salt
1/2 ts Karve
1 dl Kraft
1/4 ss Eddik 7 %
1/4 ss Sukker

Tilberedning

Ribben: Ved klargjøringen av ribba sager du over beina med en fintagget sag. Lag 6-8 cm lange porsjonsbiter. Sag beina helt over, men sag ikke inn i kjøttet.

På midtribbe må ryggbeinet på kotelettkammen sages over med ca. 2 cm mellomrom, da blir det lettere å skjære opp skiver etter steiking.

Rut svoren ved å skjære gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv, gjerne tapetkniv. Hvis du ruter opp parallelt med ribbeina, blir det lettere å skjære opp pene ribbebiter etter steiking.

Gni inn ribba med salt og pepper 1-2 dager før steking. La den hvile kjølig med svorsida ned så krydderet får trekke inn.

Sprø svor: Sprø svor er ribbemiddagens utfordring; det dreier seg om væte i fettlaget så det «sprekker» og blir sprøtt under steking.

Espelid-metoden er å legge svineribba i ovnspanna med svorsida ned i 2 dl vann den første halvtimen. Deretter snus ribba og legges på rist. Den steiker videre på samme måte som beskrevet nedenfor:
Forvarm stekeovnen til 230 grader. Legg ribba i langpannen med svoren opp. Legg eventuelt en asjett under, slik at ribba er litt høyere på midten og det smeltede fettet renner bort.
Hell 2 dl vann i langpannen og dekk ribba med folie. Sett pannen midt i ovnen i ca. 30 minutter til ribba blåser seg opp og svoren spriker. Fjern folien, men la asjetten ligge.

Skru ned temperaturen til 200 grader. Sett pannen tilbake midt i ovnen og stek videre – en time til halvannen for tynnribbe; 2 til 2 ½ time for midtribbe.

Oftest får ribba sprø svor av seg selv. Hvis den sprø svoren uteblir, kan du sette pannen høyere i ovnen og øke temperaturen til 250 grader eller bruke grillen. Følg med så ikke svoren svir.

La ribba hvile ett kvarter før den skjæres opp.

Tilbehør: Medisterkaker, sosisser, epler og svisker som kan stekes sammen med ribba de siste 20 minuttene.
Dessuten surkål/rødkål, stekesjy og kokte poteter.

Framgangsmåte Surkål/rødkål :

Rens og skyll kålhodet. Del det i fire båter og snitt tynne strimler med skarp kniv eller ostehøvel. Kast den tykke midtstilken.
Skrell eplene, stikk ut kjernehuset og skjær eplene i tynne båter eller skiver.

Ha smør i bunnen av kjelen. Legg i strimlet kål og eple lagvis med salt og karve. Hell på kraft eller vann. La surkålen koke under lokk til den er mør, 45-60 minutter. Drei på kjelen av og til så det ikke legger seg i bunnen. Tilsett litt mer væske hvis nødvendig.

Smak surkålen godt til med salt, eddik og sukker. Den skal smake friskt sursøtt.

Hvordan velge vin til ribbe