Ingredienser

1 svineskinke
grovt salt
evt 1 ts salpeter

Tilberedning

Bruk helst fersk skinke. Dypfryst skinke tines langsomt på et kaldt sted. Gni skinken og klem ut eventuelt blod. Tørk den godt.

Gni skinken godt inn med salt. Stikk en spiss kniv ned langs beinet ved lårbeinsknoken og fyll med salt. Dryss salt i bunnen av saltekaret og legg i skinken med svoren ned. Dekk skinken med salt.

Etter hvert danner det seg lake når saltet trenger inn i kjøttet og væske trekker ut. Øs laken over skinken av og til, eller ha på mer salt. Hold øye med skinken. Saltetid 1 uke pr kg.

Ta opp skinken når den er ferdig saltet, skyll av den og legg den i vann. Skinke som skal røykes, vannes ut i ett til halvannet døgn, ca halve tiden hvis den ikke skal røykes.

Ta skinken opp av vannet og la den tørke i 1-2 døgn før den røykes. Stikk et hull ved knoken, sett i en sterk hyssing, heng skinken i en tett pose av skinkelerret (med ståltråd trædd inn i en løpegang midt på posen) og knyt godt igjen. Dette hindrer at fluene kommer til.

Heng skinken på et kjølig og luftig sted til speking, 4-5 måneder for en vanlig skinke. Den kan gjerne spekes i lengre tid, men dette avhenger av hvor tørr skinken ønskes.

Skjær skinken i tynne skiver fra tuppen og innover mot knoken. Da holder den seg best, og det blir bare én snittflate. Skinke serveres med både varmt og kaldt tilbehør. Salpeter gjør kjøttet rødt, men har ingen betydning for smak eller holdbarhet.

Skinker bør ikke saltes slik at de blir hengende til speking i den varmeste årstiden, pga fluene.