Har man først anskaffet seg et knivsett man er fornøyd med, er det om å ta vare på det så godt som mulig. Da varer de lengre, og følgelig også gleden ved å bruke dem.

Kjøkkenknivene har best av å bli vasket i varmt vann umiddelbart etter bruk, hvoretter de tørkes grundig. Legger man våte kniver tilbake i skuffen, eller enda verre, med matrester på, skal det lite til før de korroderer og mister evnen til å slippe det man skjærer i. Renholdet av kniver bør gjøres for hånd, da de normalt ikke har det så godt med å bli maskinvasket. Unntaket er keramiske kniver, som tåler dette fint.

Til oppbevaring av kjøkkenkniver frarådes det å bruke skuffer hvor flere ligger samlet. Da ligger de og beveger seg mot hverandre og de blir veldig fort sløve og slitt. Velg heller en magnetlist til stålkniver og en knivblokk til de keramiske. Så står de separat, og det er ingen belastning eller slitasje på knivenes egg.