Ingredienser:

· 500 g tagliatelle (båndspaghetti) · 2 ss olivenolje · 2 ss smør/margarin · 100 g bacon i terninger · 1 finhakka løk · 1 grovrevet gulrot · 1 grein finsnittet stilkselleri · 350 g kjøttdeig (eller bankekjøtt) · 1 dl tørr hvitvin (bruk den fra forretten) · 2 ss tomatpure · 1 boks hakka italienske tomater · 4 hvitløkbåter · kverna salt og pepper · eventuelt 4 ss fløte · brød

Tilberedning:

Varm olje og smør, stek baconterningene, tilsett løk, gulrot, selleri og hvitløk, og la det frese et par minutter. Rør inn kjøttdeigen med en gaffel slik at den korner seg. Bland vin, tomatpure og tomathakk, og hell det i panna/gryta. Kok opp og smak til med salt og pepper. La sugoen/sausen surre under lokk i ca ½ time. Tilsett litt vann dersom den blir for tørr. Etter vel halve koketida røres eventuelt fløten inn. Kok tagliatellen som anvist på pakken. Sil av vannet og hell den over i dypt fat. Server sausen porsjonsvis over tagliatellen og ha reven parmesanost over. Brød er godt til.

Mer om Taglitelle alla Bolognese

Tagliatelle alla Bolognese, mer kjent som «Spaghetti Bolognese» for mange, er en kjærlig forberedt pastarett fra Bologna-regionen i Nord-Italia. Mens begrepet ofte blir brukt synonymt med enhver pastarett som har en kjøttsaus, er den opprinnelige Tagliatelle alla Bolognese faktisk ganske veldig spesifikk i sin sammensetning og tilberedelse.

Tagliatelle er en type pasta som er lange, flate bånd. De er omtrent 6-10 mm brede, noe som gjør dem ideelle for å holde en rik og tung kjøttsaus. Tagliatelle pastaen er alltid lagd av egg, som gir det en rik, fløyelsmyk tekstur som nesten smelter i munnen. Denne pastaen er nøye laget for hånd, og rullet ut meget tjukt for å sørge for en jevn tekstur og konsistens.

Sausen til Tagliatelle alla Bolognese er hva som virkelig skiller denne retten fra alle andre. Den opprinnelige sausen er laget av en kombinasjon av hakket biff, svinekjøtt og noen ganger kalvekjøtt, sammen med en mengde av finhakkede grønnsaker som løk, gulrøtter og selleri. Sausen er laget for å koke sakte, ofte i mange timer, slik at alle smakene kan blande seg ordentlig. Tomater kan bli tilsatt, men er ikke hovedingrediensen som de ofte er i andre italienske sauser.

For mange er det ikke en Tagliatelle alla Bolognese uten et dryss av fersk revet ost på toppen. I Bologna, er det tradisjonelt Parmigiano Reggiano, som tilføyer en nydelig smak med sin nøtteaktige smak. Selv om retten er rik i smak, blir den vanligvis servert i moderate porsjoner for å sørge for at balansen av smaker kan nytes til det fulle.

Avslutningsvis, er det viktig å merke seg at hver familie i Bologna har sin egen «hemmelige» oppskrift på Tagliatelle alla Bolognese, overført gjennom utallige generasjoner. Fra valg av pasta til proporsjonene av kjøtt og grønnsaker i sausen, er det mange muligheter for variasjon innenfor rammen av denne klassiske retten. Noe er sikkert, og det er at en autentisk Tagliatelle alla Bolognese er en kulinarisk opplevelse man ikke vil glemme.

Med sin rike smak og dybde, er Tagliatelle alla Bolognese mer enn bare en pastarett. Det er en hyllest til de enkle, men kraftige smakene i det nordlige Italia, og en rett som fortsetter å vekke interesse og hengivenhet over hele verden.