1.
Jeg lurer på hvilke holdninger folk her har til økologisk mat.
selv prøver jeg alltid å velge det økologiske alternativet, med mindre det blir for dyrt.

Grunnen til det er at det er mer klimavennlig, dyra har det bedre og at det er relativt stor enighet om at det er sunnere.

Her er en artikkel jeg likte veldig godt om temaet:
http://www.nytid.no/arkiv/artikler/20070628/mage_for_klima/

2.

Tror mange blir skremt av ordet økologisk. Faren til en kompis av meg var økologisk bonde og tro meg, det er forsjell i smak og kvalitet. Man kanjo spørre seg selv om man vil ha mat som er vokst på kjemikalier eller mat bygget regn og naturlig gjødsel som har tatt naturens eget tempo.

Hvorfor man må frigjøre mer areal skjønner jeg egentlig ikke helt. Det er ikke sånt at økologisk korn må ha en «sone» rundt seg eller noe. Så aldri noe til slikt hos gården til kompisen min. Den eneste jeg så var glade kuer som fik spise gress istedet for kraftfor. Så ja, det tar mer plass enn at de er stuet inn i en bås.

3.
Prøver å styra unna økologisk mat så mykje som mogleg. Dyrare, og smakar nok heilt likt for oss som ikkje har meir velutvikla gane enn gjennomsnittsmannen. Viss økologisk av enn eller annan grunn ei gong i tida skal verta billegare enn vanleg, skikkeleg mat, må eg vel vurdera det.

Edit: Men eg prøver alltid å gå for norsk mat i staden for utanlandsk. Då veit ein kva ein går til, og i Noreg er vi humane med tankje på oppdrett av dyra og avlivinga.

4.
Jeg kjøper økologisk og Max Havelaar sålenge muligheten er der. Særlig når jeg handler inn til jobb (jobber på kjøkken på en cafe). Fordi naturen har bedre av det, vi tar ikke skade av å spise produkter som ikke inneholder sprøytemidler. Lista er lang hvorfor man skal velge økologisk. Om det ikke smaker bedre burde det i det minste gi deg litt bedre samvittighet for neste generasjon. Nå tenker jeg både økologisk og Max Havelaar produkter.

Anbefaler alle å se 5. episode av serien 30days som handler om å leve «off the grid». De lever vegansk og prøver å gjøre minst skade på naturen og miljøet rundt seg. Det så ikke ut til at de hadd det helt jævlig.

Og ja,
VI HAR RÅD TIL Å BETALE DET DOBBELTE FOR KAFFEN SÅ BØNDER FÅR DET DE TRENGER FOR Å OVERLEVE!

5.
Det er ikke jeg som handler inn maten her i huset, men mor og far, og de er veldig optatt av økologisk mat, så jeg spiser en del av det. Kan ikke si jeg kan merke veldig stor forskjell på alle varene, men frukt og en del av grønnsakene smaker man det virkelig på! Vi får levert økologisk rett fra en gård ikke alt for langt unna, og de har killer frukt og grønt. Det gir jo også en bedre følelse at ting foregår litt penere bak produksjonen av produktet også. Men når jeg flytter ut i neste måned og må handle mat selv tror jeg nok desverre jeg ikke har råd til det med lønningene mine…

6.
Dei som er opptekne av økologisk mat og slikt er vel dei same som går rundt og pattar på ei Imsdal-flaske heile dagane, i den tru at det gagnar jorda å kjøpa vatn på flaske, for så å hiva den frå dykk på gata når de er ferdige?

Nei, økologisk mat held eg meg prinsipielt vekke frå. Eg føretrekkjer mat «grodd fram» på den tradisjonelle måten. Det har fungert i lange tider før no. Derimot drikk eg berre springvatn, og om det hadde vorte innført forbod mot kjøpevatn, hadde eg ynskja han velkomen med opne armar.

Kjeldesorterer gjer vi også i denne delen av landet (er visst ikkje alle kommunar i Noreg som har innført det enno. Fy, Oslo), eg tar tog og buss så mykje som råd, panter flaskene eg nyttar meg av, og forureiner i det heile svært lite. Men ein stad går grensa. Eg tviler på at eg hadde kjøpt økologisk mat sjølv om det til og med var monaleg billegare enn vanleg, skikkeleg mat.

7.
Vi spiser veldig mye økologisk og fairtrade mat her hjemme. Og jeg er veldig posetiv til det! Det er selvfølgelig noen veldig få økologiske produkter som er svin dyre og da går vi for det andre alternativet.

Men innstillingen til folk om at økologisk mat er noe dritt, overasker meg masse. Greit nok at folk tenker på pris og går for det billigste alternativet. Skjønner studenter godt. Men er det 1 eller 2 kroners forskjell som f.eks. bananer så gå for det. (Btw de økologiske bananene ser bye bedre ut og smaker mye bedre!) Men at noen har den ideen om at høner som har bodd inni et rom på 30 x 30 cm og blir tvangsforet så de ikke kan stå på sine egne ben er bedre enn høner som går fritt rundt og spise naturlig usprøytet for skjønner jeg virkelig ikke..

8.
Skjønner ikke helt hvorfor folk sier at de unngår økologisk mat, for de vil heller ha SKIKKELIG mat? I gamledager når de dyrket korn og grønnsaker i jorda uten dvs midler, eller foret kuer med gress og ikke kraftgjødsel eller hva de nå gir de. Så i gamledager hadde man ikke skikkeli mat? Huff å huff, stakkars folk. Bra vi har masse kunstig produserte midler som vi kan stappe i husdyra og putte i jorda. Jepp jepp (for di i tvil, teksten ovenfor inneholder ironi)

Er ikke jeg som handler her i huset, men mener å huske når jeg var liten at jeg syntes økologisk melk var bedre enn vanlig lett melk. Kan være vrangstilling i hjernen min at jeg hadde gått in for det. Ekke sikker. Vet at gamlingene i huset handler noe økologisk mat men det går økonomien her og, selv om d egentli handler om prioritering. Man da må man jo forandre hverdagen. Å det blir vell litt å ta i.

Jeg har hørt at noe om at kyr skal ifølge loven ha tilgang til å være ute 2måneder i året. Så at kyr må stå i bås året rundt tror jeg ikke stemmer. Nå finnes det jo bonder som lar kyra være ute når det går an resten av året også. Men når det er kaldt eller regner som juling så har de kyrne inne å da må de spise kraft foret. Hvis dere er opptatt om at dyra skal leve under gode omstendigheter så kjøp sau. De springer på fjellet hele året, liten tur nedom bonden får å slakte de gamle og føde de nye. så er det opp på fjellet igjen.

Angående flaskevann så kjøper jeg selv Imsdal fordi jeg drikker å spiser nok sukker som det er. At det er en motesak skjønner jeg ikke helt men. Kan hende