Du trodde kanskje at kaffe er en mere utbredt drikk på verdensbasis enn det Te er? Mange tror det, særlig i et land som vårt hvor kaffe står i en særstilling. Men, som sagt så er det te som leder de to i mellom. Faktisk så leder te over det meste. Det er vel bare vann som er mere drukket enn te i verden. En produksjon på over 3 millioner tonn hvert år sier jo sitt, india konsukerer en stor del av det.

All te kommer fra en type tebusk. Denne planten heter Camelia sinensis, men med et så innviklet navn så tror jeg vi bare kaller den for en tebusk. Grunnen til at vi kaller den for det er at det er lettere og at de aller fleste andre også kaller den for det. Det litt morsomme er at opprinnelig og der hvor den vokser vilt, kan den bli opp til femten meter høy og er da helt klart et tre.  Det viktige her er det faktum at all te, altså de fire hovedgruppene kommer fra samme planten. Forandringen skjer i etterbehandlingen hvor bearbeidingen avgjør hva slags te det blir.

Nei, sier du sikkert nå, brennesle -te er ikke fra tebusken med det rare navnet. Nei, det er riktig det, må jeg svare, men så er det ikke te heller. Selvfølgelig bruker vi utrykket te om mye som man tar bladene av og trekker i varmt vann, men skal man være pinlig nøyaktig i formuleringene sine, så er det kun blader og knopper fra busken med navn Camelia sinensis som er te.

Fra denne busken brukes skudd, knopper og blader som plukkes forsiktig før de dampes og tørkes. Noen ganger blir det også tilsatt andre smaker og kan da for eksempel kalles fruktte, Frokost-te er derimot ikke tilsatt frokost, men beskriver hva den anbefales å drikkes til.

Teens historie er over 4000 år gammel og omhandler smugling, skatt, politikk blod og fordervelse. En spennende historie, men den får jeg konsentrere meg om en annen gang.