Tørking av matvarer hører til en av de eldste konserveringsmetoder. De fleste råvarer kan tørkes. Ved tørking minskes vanninnholdet i matvarene og derved forhindres mikroorganismenes sin skaelige virksomhet i maten. For feks grønnsaker og urter er tørking en ideel metode.
Ved gal tørkemetode kan resultatet bli tap av næringstoffer og feks grønnsaker kan miste evnen til å suge opp vann. Det er en god ide å tørke ved lave temperaturer, slik at ikke varen blir tørket ut for mye og fort. Men lave temperaturer forlenger tiden og det kan oppstå forandringer i enzymbalansen. Man kan feks forvelle enkelte grønnsaker før tørking. Frukt kan og søtes før tørking og det kan virke konserverende.

Følgende planter og urter egner seg bra til tørking:
–    Legeplanter og urter.
–    Urter til bruk som te.
–    Krydderurter.
–    De fleste grønnsaker. Sopp.
–    Frukt som plommer, nyper, aprikoser, fersken, epler og pærer.
–    Bær som kirsebær og hyllebær.

Tørkemetoder

Lufttørking: Man bruker tørt og solrikt vær til tørking. Kan og kombineres med tørkeanlegg. Det kan og brukes luftige rom innendørs, men ikke skitne rom slik at det kommer støv på. Råvarene kan legges ut på en ramme av hønsenetting slik at det og kommer luft til under. Fisk tørkes feks som tørrfisk over hjeller. Dette er veldig utbredt i Nord Norge og vi er en stor eksportør av tørrfisk.
Det er mulig jeg lager en artikkel senere om tørrfisk.

Tørking i ovn: En vanlig elektrisk ovn eller selvfølgelig stekeovnen er velegnet for tørking. Særlig av frukt og grønnsaker. Temperaturen reguleres etter behov og det må ventileres. Bruk bare undervarme i begynnelsen og evt overvarme senere. Varmluftsovner er ypperlige til tørking. Bruk også varmeskapet.

Tørking i ett varmluftanlegg: Dette kan vi lage selv over komfyren feks eller lage ett med egen varmekilde.
Skal man laget ett eget anlegg så lag en stor boks i blikk. Lag lister langs sidene for å kunne sette inn rammer med matvarer på. Så ordner du det slik at det kan sendes varm luft inn nede og med ventiler i toppen til å slippe ut luften. På forsiden lages en dør til å sette inn rammene med matvarer på. Dette anlegget kan feks stilles oppå komfyren. Tørkingen reguleres med varmen.

Industrielle tørkemetoder: Her har vi vakum frysetørking som er først nedfrysing og så vakumbehandling. Varmlufttørking Er som beskrevet over men i større målestokk. Og så det siste som er atmosfærisk frysetørking Her går maten i roterende kamre hvor en varmepumpe regulerer temperaturen fra minus til plussgrader.