Ingredienser:
2 kg rådyrrygg 100 g bacon i strimler 50 g løk, hakket 200 g sopp, i skiver 3 ss hakket persille 2 ss salt 1/2 ts malt sort pepper smør 5 dl kraft 2 ss hvetemel

Fremgangsmåte:
Skjær ut indrefileten på begge sider. Skjær løs kjøttet fra ribbenene på begge sider mot ryggbenet, skjær ut ryggbenet uten å lage hull i kjøttet. Legg benene i en gryte og dekk med vann. Kok opp og skum godt. La trekke i ca 1 time. Sil og mål kraften. Kok inn på sterk varme til 5 dl om nødvendig. Lettstek baconstrimlene i eget fett. Tilsett løk og sopp og fres lett. Bland sammen med persille. Forvarm stekovnen til 200 C. Brett ut kjøttet, skinnsiden ned, på benken og spe baconbandingen over kjøttet. Dryss med salt og pepper. Legg på de 2 små indrefiletene. Dekk fyllet med slagsiden. Prøv å beholde kjøttets opprinnelige form. Rull opp og bind med bomullshyssing. Brun kjøttet på alle sider i smør. Dryss med salt og pepper. Stek til den er rosa, 60 C kjernetemperatur, ca 30-40 minutter. Øs kraft over kjøttet under steking. La kjøttet hvile i 10 minutter. Skjær i skiver. Jevn sjyen med hvetemel utrørt i litt vann. Til rådyrryggen serveres stekt sopp, kokte grønnsaker og poteter.

Mer om emnet: Rådyrrygg

Rådyrrygg er en ettertraktet delikatesse innen høykvalitets matlaging. Dette er kjøttet hentet fra ryggen på rådyr. Kjøttet er kjent for sin fyldige og utpregede vilt-smak, samt sin mørhet som, når tilberedt riktig, kan smelte på tungen.

For mange er rådyrrygg et måltid reservert for spesielle anledninger. Dette kan skyldes det faktum at rådyrjakt er begrenset til bestemte tider av året, og derfor er tilgjengeligheten av rådyr begrenset. Derfor er det ekstra viktig å behandle dette kjøttet med respekt og omhu.

Tilberedningen av rådyrrygg kan variere, men mange foretrekker å steke den i ganske høy varme for å forsegle overflaten og deretter sakte koke den ved lavere temperaturer for å sikre at den forblir møren. Det er viktig å være varsom så man ikke oversteker rådyrryggen. Stor fokus ligger også på å bevare den naturlige smaken av kjøttet.

Tilbehør som serveres med en rådyrrygg kan variere sterkt, men populære valg inkluderer rødkål, brun saus, soppstuing eller en god potetmos. Det er også vanlig å bruke en marinade eller glasur for å gi kjøttet en ekstra dybde av smak.

Rådyrrygg er en ekte viltklassiker og en gave for alle matelskere. Denne delikatessen er uttrykk for høstens rikdom og en hyllest til det norske viltet. Rådyr er en verdifull matkilde og en viktig del av det norske kostholdet, og å nyte en riktig tilberedt rådyrrygg er en opplevelse man sent vil glemme.