Trøfler er egentlig bare knollsopp som vokser under jorden. Men allikevel er den i samme priskategori som Beluga-kaviar, safran og Kobe-kjøtt. Men hva er årsaken til all hypen? Kort fortalt, så er det fordi både aroma og smak er helt unik og kan løfte en rett til uante høyder.

Det finnes mange forskjellige varianter av spiselige trøfler. De mest kjente er Italias hvite alba-trøffel, som koster mellom 25-30.000 kroner per kilo, samt Frankrikes svarte burgunder-trøffel, på latin: Tuber Uncinatum, som har en kilopris på ca. 7.500 kroner. Generelt er Nord-Italia, Frankrike, Nord-Kroatia og Spania de beste landene å finne ferske trøfler i.

Det underjordiske livet til trøfler

Trøfler lever livet under jorden hvor de vokser ved røttene til trær som eik, hassel og poppeltrær. Her hjelper trærne og trøflene hverandre – trøflene får sukker fra treet og treet får forskjellige næringsstoffer fra trøfler.

De vokser 80-100 centimeter under jorden og er utrolig vanskelige å finne. Derfor brukes både griser og hunder på trøffeljakt. Grisene er de beste trøffeljegerne, men det er et stort problem: De elsker rett og slett å spise trøfler, noe som betyr de vil prøve å spise dem med en gang de finner dem. Mange har derfor gått over til å bruke hunder, selv om en ekte trøffelgris er en uovertruffen trøffeljeger på grunn av deres store kjærlighet til sopp. 

På leting etter trøfler:

Og hvis du ikke har din egen trøffelgris, så blir du nødt til å kjøpe den velduftende soppen på markedet eller i butikken. Det er som sagt ikke billig, og man skal grave dypt i lommene for å få tak i en liten håndfull trøfler. Men ekte trøfler er en vidunderlig delikatesse man ikke kan være foruten når man først har smakt det. Hvis man er sparsommelig og har god økonomisk sans, er det fullt mulig å legge litt ekstra til side for å få råd til å kjøpe trøfler. Det finnes selvfølgelig også mange måter man kan tjene nok penger til å skjemme bort både seg selv og vennene sine med velduftende og velsmakende trøfler, som ved å arbeide litt ekstra eller la pengene yngle ved hjelp av smarte investeringer på aksjemarkedet. Og hvis du går opp i sport og spill, kan du utnytte kunnskapen din og tjene gode penger på tipping. Men uansett hvordan du skaffer pengene, så er det som sagt uansett verdt det!

Slik kan trøfler brukes i mat

Smaken av en trøffel er både veldig gjennomtrengende og ekstremt delikat. Dette betyr at den aldri skal brukes med sterke krydderier og ingredienser. Siden den hvite trøffelen har en mildere smak enn den svarte, er den best rå. Svarte trøfler tåler oppvarming, og noen blir til og med bedre av det, slik at du enkelt kan bruke dem til matlaging.

Den hvite trøffelen skal ha hovedrollen i enhver rett, og det blir den ved for eksempel å rives over en risotto, en pizza, en omelett eller pastarett rett før den skal serveres. Du kan enten skrape biter med en kniv, bruke et rivjern eller en trøffelhøvler for å rive papirtynne flak over maten.

Trøffelolje kan brukes på akkurat samme måte. Men hvis du bruker den til å steke med, eller heller i under stekingen av for eksempel varm potetmos, så forsvinner noe av smaken. Derfor er det en bedre idé å bruke noen dråper over den ferdige retten i stedet.

Trøffelolje – er det trøfler i oljen?

Her hjemme i Norge er det vanskelig å få tak i ferske trøfler, så vi må ty til trøffelolje for å få litt av smaken fra soppen i stedet. Men det er imidlertid et problem: Noen trøffeloljer har aldri sett så mye som skyggen av trøfler. I stedet tilsettes oljen en kunstig aroma som sannsynligvis kan fylle kjøkkenet med trøffelukt, men som ikke har noe med trøffel å gjøre. Studer derfor ingredienslisten nøye når du står med en trøffelolje på supermarkedet. Det skal helst være minst tre prosent trøfler i.

Trøfler varer ikke lenge etter at de er gravd opp. Du kan ta med ferske trøfler hjem fra Italia eller Frankrike, men de må spises innen en uke. Alternativt kan du kjøpe hele trøfler i små glass som kan brukes akkurat som ferske trøfler, men verken smak eller aroma er den samme som «the real thing».

Lag din egen trøffelolje:

Mer om: Tips og råd til å bruke trøfler

Å bruke trøfler i matretter er en kunst som krever litt kunnskap og forståelse. Trøfler er svært ettertraktet på grunn av sin unike smak og aroma, men å bruke dem riktig kan virkelig forbedre en rett.

Først og fremst bør trøfler lagres riktig for å opprettholde sin kvalitet. De tørker fort ut og mister aromaen. Derfor bør de oppbevares i en lufttett beholder, gjerne sammen med et egg eller en ris klump. Disse vil absorbere trøflens aroma og kan deretter brukes i en rekke retter for å gi en subtil trøfelsmak. Når du bruker trøfler i matlaging, bør du være forsiktig med varmebehandlingen. Trøfler kan miste mye av sin karakteristiske smak og aroma ved høy varme, så det er ofte best å tilsette dem mot slutten av matlagingsprosessen.

Trøfler har en kraftig smak og aroma, så de bør brukes sparsomt. Bruk en trøffelhøvel for å lage fine skiver eller strimler som du kan strø over retten like før servering. Dette vil tillate aromaen å spre seg gjennom retten og gi en fantastisk smaksopplevelse.

På samme vis, kan trøfler enkelt bli overveldet av andre kraftige ingredienser. Det er best å kombinere trøfler med enkle, delikate retter, som pasta, risottos eller omeletter. Slike retter lar trøflens smak bli hovedattraksjonen.

Til slutt, ikke glem at trøfler også kan brukes i søte retter. En touch av trøffel kan gi en uventet vri til klassiske desserter som crème brûlée eller sjokoladetrøfler. Akkurat som med alle ingredienser, er nøkkelen til å bruke trøfler effektivt å eksperimentere og finne balansen som fungerer for deg.