Ingredienser

tiur
grønnsaker
krydder

Tilberedning

– Flå tiuren og skjær løs brystfiletene (beregn 120-150 g renskåret kjøtt pr. porsjon).

– Skjær løs resten av kjøttet fra lår, rygg og andre deler av tiuren og mal det grovt på kjøttkvern sammen med svinekjøtt (som helst har fettmarmorering)

– Del opp det som er igjen av tiurskroget, legg det i langpanne sammen med oppkuttet gulrot, sellerirot og løk og brun dette 10-15 min i stekeovn på høy temperatur (220 – 250 grader), legg alt over i en kasserolle og ha i så mye vann at det dekker alt. Kok opp og skum av ev. fett og grums. Ha i pepper og typiske vilturter (ikke salt!) og la dette småkoke noen timer. Sil av og kok inn til det halve eller så mye at kraften har en fyldig smak. Så kan du ev. salte litt!! Dette er et glimrende grunnlag for en praktfull tiursuppe eller en ditto viltsdaus (eller begge deler).

– Ha i et egg, 1-2 ts salt, pepper og de krydder og urter du måtte like i kjøttdeigen og stek små frikadeller av dette.

– Brun filetene rakst i en varm stekepanne, krydre med f.eks. salt, pepper og litt timian. Ca 20 min før servering, etterstek filetene i stekeovn på 200 grader til kjernetemperaturen blir maks 57 grader. La filetene hvile i 10 min før de skjæres opp i skiver. Server dette med frikadellene, ovnsstekte mandelpotetbåter, sellerirot-/søtpotetmos og grønnsaker som er kokt i vann tilsatt godt smør.

– Vilkraften kan du bruke til f.eks. en kremet tiursuppe med ristet skogsopp, og/eller du kan bruke den til å lage en god viltsaus.