Traktkantarellsaus

Ingredienser
3 dl mørk storfekraft 3 never tørket traktkantarell 4 dl vann 2 ss sukker salt svart pepper 4 ss vinedikk evt balsamico 4-5 sjalottløk smør til montering brun maisennajevner 2 dl rødvin evt portvin. (Her bør du bruke det som du synes vil passe best med kjøttet du skal bruke; rødvin til storfe, hjort, rådyr feks portvin til due, røy/orrfugl, tiur, and) Andre krydder: frisk timian, appelsinsaft og strimlet appelsinskall spesielt til and
Tilberedning
Sukker og edikk tilsettes en tykkbunnet sausekjele. Kok inn til sikkeret er begynt å karamellisere og den stikkende edikklukta legger seg. Tilsett vannet,løken og soppen , legg på lokket og la dette få 1/2 time. Tilsett så kraften og vinen, og kok videre på svak varme. Sil av etter ca 1 time, vask kjelen og slå alt tilbake. Tilsett nå salt og pepper til ønsket smak. Til enkelte retter kan det være greit med litt cajennepepper (feks til pepperbiff), men denne sausen er meget god som den er. Jevn til slutt sausen til ønsket konsistens med maisennajevner under stadig koking. Montér sausen med 50 gram smør før servering.

Mer om Traktkantarellsaus

Traktkantarellsaus er en deilig tilbehør som spesielt passer perfekt sammen med viltkjøtt, fjærkre og grillet fisk. Ikke bare gir det et snev av skogsaroma, men det gir også en dybde og kompleksitet til rettene som kan være vanskelig å oppnå med andre sauser. På tross av den sofistikerte smaken, kan denne sausen lages ganske enkel, og kan være en elegant tillegg til alle typer måltider.

Først og fremst er det viktig å merke seg at traktkantarell er en unik soppvariant som er spesielt rik på smak. Dens distinkte smak kommer fra den høye konsentrasjonen av umami, som er en av de fem grunnsmakene og gir mat en dyp, kjøttfull smak. Siden den har en sterk smak, trengs det ikke mye traktkantarell for å tilberede en saus med rikelig smak som gir liv til ethvert måltid.

Tilbredning av traktkantarellsaus begynner med rense soppen grundig for å fjerne eventuell skitt, mose eller løv som kan ha festet seg. Deretter hakkes soppen i små biter før de stekes i smør på middels varme til de har fått en gyllenbrun farge. Etter dette, kan en rekke forskjellige ingredienser tilsettes for å lage en mer kompleks saus. Vanligvis inkluderer disse ingrediensene fløte, hvitløk, sjalottløk, og urter som timian eller persille. For å gi sausen en rikere, mer robust smak, kan også hvitvin eller konjakk tilsettes. Til slutt kan sausen smakes til med salt og pepper etter ønske.

Selv om traktkantarellsaus ofte brukes som tilbehør til hovedretter, kan det også brukes på en rekke andre måter i matlagingen. Den kan for eksempel blandes med pasta for en velsmakende vegetarisk rett, eller brukes som en base for en kremet soppsuppe. I tillegg kan traktkantarellsaus også benyttes som en marinade for kjøtt, slik at det får en rik, jordaktig aroma.

Traktkantarellsaus er virkelig en kulinarisk juvel som er verdt å utforske. Uansett om du er en erfaren kokk eller bare noen som liker å prøve nye ting i kjøkkenet, vil denne sausen sikkert overraske og imponere deg med sin unike og delikate smak. Så neste gang du er på jakt etter en måte å løfte måltidet til et nytt nivå på, hvorfor ikke prøve en traktkantarellsaus? Du vil ikke angre.

Legg igjen en kommentar