Ingredienser

3 dl mørk storfekraft
3 never tørket traktkantarell
4 dl vann
2 ss sukker
salt
svart pepper
4 ss vinedikk evt balsamico
4-5 sjalottløk
smør til montering
brun maisennajevner
2 dl rødvin evt portvin. (Her bør du bruke det som du synes vil passe best med kjøttet du skal bruke; rødvin til storfe, hjort, rådyr feks portvin til due, røy/orrfugl, tiur, and)
Andre krydder: frisk timian, appelsinsaft og strimlet appelsinskall spesielt til and

Tilberedning

Sukker og edikk tilsettes en tykkbunnet sausekjele. Kok inn til sikkeret er begynt å karamellisere og den stikkende edikklukta legger seg. Tilsett vannet,løken og soppen , legg på lokket og la dette få 1/2 time. Tilsett så kraften og vinen, og kok videre på svak varme. Sil av etter ca 1 time, vask kjelen og slå alt tilbake. Tilsett nå salt og pepper til ønsket smak.

Til enkelte retter kan det være greit med litt cajennepepper (feks til pepperbiff), men denne sausen er meget god som den er. Jevn til slutt sausen til ønsket konsistens med maisennajevner under stadig koking. Montér sausen med 50 gram smør før servering.