Tyrkisk mat er kjent over hele verden, kanskje er det Midtøstens beste mat? Det er mye å gjøre når man skal reise til Tyrkia og maten er det første du må smake på. Tyrkere elsker alt av kebab til suppe, de har restauranter til nesten alle type mat. Pide Pide er tyrkernes brød, og brukes nesten til all tyrkisk mat. Du kan bruke Pide til frokost, supper eller kebab. Ved å sette på litt tomatsaus, oliven, stekt kjøtt og ost kan det bli en pizza i tyrkernes versjon. Hva forskjellen på pitabrødene som selges i butikkene og pide er at pitabrødene er frosne og tørre iforhold til pidene. Pide er et av tingene du nesten må ha ved siden av all type mat. Tyrkisk linsesuppe Som sagt elsker tyrkere suppe og denne suppen kan du enkelt og fort lage hjemme. Det beste med denne suppen er at du kan spise den sammen med pideen, som skrevet over. Når du besøker en restaurant i Tyrkia, vil du garantert finne linsesuppe som et alternativ. Man kan velge om suppen enten skal være oransje/rød eller gul. Tyrkiske pizzaen – Lahmacun Denne pizzaen er tyrkernes egen spesialitet. Lahmacun er veldig tynn og inneholder blant annet kjøttdeig over og smaker best når man evt. har tomator og slikt over som vist på bildet. Lahmacun er middagsrett, altså at man kan spise det til middag, og man blir veldig mett av det. Ved siden av lahmacunen kan du ha tyrkisk ayran. Iskender kebab Denne kebaben er en av de mest kjente matrette rundt i hele Tyrkia. Navnet stammer fra en gammel tyrkisk konge som trolig levde for cirka 400 år siden. Iskender kebaben er i tynne strimler og ganske lange og spises ofte med sterk tomat saus og pide. Denne kebaben ligner veldig mye på döner kebaben som nesten er prikk lik. Du kan også spise iskender kebaben sammen med yoghurt over og salat. Dette er den mest tradisjonelle retten tyrkere har gjennom årene. Tyrkisk drikke – ayran Ayran er en drikke som drikkes ofte sammen med kebaber og andre matretter. Ayran inneholder kefir og er ganske lett å lage om du har ingrediensene. Den kan også lages ved hjelp av yoghurt, men for å få den beste smaken anbefales kefir som du kan få kjøpt i butikkene. I Tyrkia er denne drinken plassert i en forskjellig kategori enn varme og kalde drikker. Ayran finnes over hele verden og mange land i Midtøsten og Sør-Asia har forskjellige metoder på hvordan denne drinken lages. Hvis du drysser litt med salt over ayranen, vil smaken til ayranen bli veldig sur og da får du smaken av den tyrkiske ayranen.

Mer om: Tyrkisk mat

Tyrkisk mat har en rik historie, preget av det brede spekteret av regionale retter og kulturer som har påvirket det over tid. Fra sørgerlandets frodige grønsaksretter til den nordlige regionens himmelske sjømat, tyrkisk kjøkken tilbyr noe for enhver smak.

En av de mest utmerkede aspektene ved tyrkisk mat er dets mangfoldige bruk av urter og krydder. Kanel, nellik, kummin og sumak er alle populære ingredienser, og gir retter som manti (tyrkiske dumplings) og kebaber deres distinkte smak. Tyrkia er også kjent for sin frodige bruk av sitrusaromaer, særlig sitron og granateple, som gir matretter en frisk og livlig undertone.

Brød spiller en viktig rolle i tyrkisk mat. Fra det tynne, krispy lavash-til det tykke, rike pide (tyrkisk pizza), tyrkerne tar sin bakst på alvor. Faktisk er det ikke uvanlig å finne et helt måltid laget rundt en enkelt brødskive, som lahmacun – en tynn, krydder pizza toppet med kjøtt og grønnsaker.

På dessertfronten skiller Tyrkia seg også ut. De er verdenskjent for sin honningdyppede baklava og den dekadente svarte te serveres ofte sammen med disse søte, klissete delikatesser. Men det stopper ikke der. Tyrkia har en mangfoldig liste over desserter som inkluderer det tykke, kremede migdeleddi (semulegryn pudding), de stekte, sirup-soaked Lokma og den legendariske tyrkiske isen, Dondurma, som er kjent for sin tykke, tygge konsistens.

Tyrkisk mat er virkelig en festival av smaker og texture. Fra de mest overdådige retter til de mest beskjedne gateboder, gir det en gastronomisk opplevelse som er vanskelig å overgå.