Ingredienser
# 1 stor, fast slangeagurk 8ca 400g) # salt, hvit pepper # 6 dl yoghurt naturell eller lettrømme # 2-3 hvitløksfedd # 1 ss hvitvinseddik # 2 ss olivenolje # 2 kvister frisk mynte
Tilberedning
Tilberedningstid 25 minutter + 10 minutter avkjøling. 1. Husk at Gresk yoghurt er tykkere, fetere og mindre syrlig enn norsk. Den norske kan brukes, men må først renne av i for eksempel et kaffefilter. Ha filteret i en trakt eller sikt og hell i yoghurten. La den renne av i minst 20 minutter. Lettrømme kan med fordel erstatte yoghurt i denne dippen. 2. Skyll og tørk agurken og riv den grovt med skallet på. Bland den revne agurken med 1 ss salt og la den stå og trekke i 10 minutter. Skyll den revne agurken raskt under kaldt vann. Ha den i en sikt og klem ut mest mulig fuktighet. Skrell og press hvitløken. Skyll mynten og rist den tørr. 3. Bland lettrømme eller avrent yoghurt, press hvitløk, eddik og olje og bland godt. Smak tzatzikien til med salt og pepper og la den stå i kjøleskapet i minst 10 minutter. Serveres avkjølt, pyntet med mynteblad. Dippen serveres sammen med brød, f eks våre fylte olivenbrød eller ferske pitabrød.

Mer om emnet: Tzatziki

Tzatziki er en deilig og forfriskende matrett. Opprinnelig fra Hellas, har tzatziki funnet veien til mange internasjonale kjøkken over hele verden. Selv om tzatziki er ganske kjent for de fleste, er det sannsynligvis mange interessante fakta om denne retten som ikke er allment kjent.

Tzatziki er en meze, en gruppe småretter som vanligvis serveres sammen med alkohol i flere kulturer rundt Middelhavet. Ordet tzatziki kommer fra det tyrkiske ordet «cacık», som også er navnet på en lignende rett i det tyrkiske kjøkken. Faktisk ble tzatziki introdusert til Hellas av osmanske tyrkere, og har blitt en av de mest ikoniske rettene i det greske kjøkken.

Dette kan kanskje tilskrives dets forfriskende og sunne ingredienser. Tzatziki består hovedsakelig av yoghurt, agurk, hvitløk, olivenolje og noen ganger dill eller mynte. Disse ingrediensene er alle kjent for sine helsefordeler. Yoghurt er kjent for å være en god kilde til protein og kalsium, mens agurk og hvitløk er kjent for sine antioksidanter. Olivenolje er en viktig kilde til hjerte-sunn enumettet fett.

Resepten på tzatziki kan variere litt fra sted til sted. For eksempel, i noen deler av Hellas, er det vanlig å bruke mynte i tzatziki, mens i andre deler brukes dill. Noen tilsetter også litt eddik i blandingen, eller et dash sitronsaft for å gi den litt mer syrlighet. Men selve grunnprinsippet i oppskriften forblir det samme.

Tzatziki er veldig allsidig og kan brukes på mange forskjellige måter. Den kan serveres som en dip til grønnsaker eller brød, som en saus til kjøtt, eller som en siderett til hovedretten. I Hellas er det veldig vanlig å servere tzatziki sammen med souvlaki og gyros, to andre tradisjonelle greske retter.

Som du kan se, er tzatziki mer enn bare en dip eller en saus. Dens historie, ingredienser, og mange bruksområder gjør det til en ganske interessant rett. Uansett hvordan du foretrekker å bruke det, er tzatziki alltid et utmerket valg for en frisk og sunn tillegg til ethvert måltid.