Ingredienser
1 stort beger yoghurt 1 stor agurk 3-6 fedd hvitløk (etter eget ønske) balsamicoeddik olivenolje (Virgin) mynte evt basilikum eller oregano (eller sløyfes) Saften av ca en kvart sitron (prøv deg fram) Salt og nykvernet pepper.
Tilberedning
Tøm et beger med Yoghurt i et dørslag dekket med kaffefilter. La det stå kaldt i minst en time, men gjerne natten over. Skrell en stor slangeagurk og fjern frø og frøsaft. Riv den på det groveste. Legg agurken i en dyp tallerken og strø over omtrent 1 teskje salt. La dette stå kaldt i kjøleskapet i minst en time så vannet trekker ut av agurkene. Hell yoghurten over i en bolle. Press all saften ut av agurken og hell den opp i bollen. Rør godt rundt. Skrell og press 3-6 hvitløkfedd (er du veldig glad i hvitløk så tåler den mer). Smak underveis. Tilsett basilicoedikk og olivenolje (Virgin). Press ut saft av en kvart sitron (mer eller mindre etter eget ønske). Tilsett litt mynte (basilikum eller oregano kan også brukes). Smak det hele til med litt salt og nykvernet pepper.

Mer om Tzatziki

Tzatziki er en smakfull og allsidig saus som har dype røtter i den greske kulinariske tradisjonen. Selv om det en gang ble ansett som en enkel landsbydelikatesse, har tzatziki i løpet av de siste tiårene vunnet anerkjennelse og popularitet på verdensbasis, og er i dag et kjent innslag i mat fra hele Middelhavsområdet.

Tzatziki har en distinkt smak, som er resultatet av å kombinere flere ingredienser. Basen består for det meste av gresk yoghurt, hvilket gir sausen dens kremaktige tekstur. Hovedingrediensene er agurk og hvitløk, og tilsettes for å gi en unik blanding av forfriskende og sterke smaker. Dill, mynte eller persille blir ofte tilsatt for å forsterke lukt- og smaksprofilen.

Opprinnelsen til tzatziki er gjenstand for debatt. Selv om mange mener at sausen opprinnelig kommer fra Hellas, hevder enkelte historikere at den kommer fra det tidligere Osmanniske riket. Uansett historiekilde er tzatziki i dag uunnværlig i det greske kjøkkenet, og blir ofte servert som en del av en mezze, sammen med andre delikatesser som hummus og brød.

Det er interessant å merke seg at tzatziki ikke bare har en viktig plass i det kulinariske landskapet, men det har også blitt anerkjent for sine helsefordeler. Sausens hovedingredienser, yoghurt og agurk, er begge kjent for sine næringsrike og helsefremmende egenskaper. Yoghurt er en god kilde til protein og kalsium, mens agurk er høy på fiber og inneholder mange viktige mineraler. Imidlertid, på grunn av tzatzikis hvitløksinnhold, er det en god idé å innta den med måte hvis man er følsom for denne ingrediensen.

Til tross for dens internasjonale suksess, er tzatziki fremdeles en stolt representant for gresk matkultur. Så enten den blir bedre med en gresk salat, over et varmt stykke gyros, eller bare som en dip til noen ferske grønnsaker, er tzatziki noe som kan forbedre enhver rett den serveres med. Denne enkle, men smakfulle sausen beviser nok en gang at man ikke trenger kompliserte oppskrifter for å lage noe som både er næringsrikt og velsmakende.