Fiber er viktig for å unngå mageplager i julen når ribbefettet, pinnekjøttet, desserten og kakene er satt til livs. For lite fiber kan føre til forstyrrelser i fordøyelsen og i verste fall ubehag og forstoppelse.

Fiber i maten viktigere enn folk flest vet. Ni av ti nordmenn vet at fiber i maten er viktig for kroppen. Men der stopper den allmenne kunnskapen om kosthold og sammenhenger mellom mat og helse. Det viser en representativ undersøkelse om nordmenns holdninger til mat.

Hvilke kilder bør man velge for å øke fiberinntaket i julen?
Produktutvikler Åse-Lill Helgesen jobber hos en av Norges største næringsmiddelkonserner. Hun trekker frem grove kornprodukter som en av nordmenns viktigste fiberkilder i kostholdet.

– Fiber er først og fremst viktig for et godt fungerende fordøyelsesapparat. Det er bra for tarmen og kan hjelpe til med å hindre forstoppelser. Fiberrik mat gir også energi som varer lenger. Riktig type fiber inneholder også såkalte langsomme karbohydrater som bidrar til bedre metthetsfølelse. Dette kan være et viktig poeng når vi nå går inn i juletider der mye av den tradisjonelle julematen er fattig på fiber, forteller Helgesen i Norgesmøllene.

Støtte fra NOFIMA Mat
– Fiber er spesielt viktig i maten og da særlig fiber fra korn. Fiber i korn er nemlig det eneste som beviselig er helsefremmende i kostholdet vårt. Fiber fra for eksempel bygg reduserer blodkolesterol og gir dessuten større mulighet for vektkontroll, reduserer visse typer kreft samt reduserer risikoen for diabetes 2, sier Einar Risvik som er forskningsdirektør for NOFIMA Mat. Derfor er det viktig at nordmenns kunnskap om fiberrike matvarer er så god som mulig.

Andre viktige kilder til fiber er frukt og grønt, nøtter, pasta og enkelte ristyper. Men innenfor hver av disse kategoriene matvarer finnes både fiberrike og fiberfattige produkter.

Fakta om fiber og ernæring

•        Norges offisielle kostholdsanbefalinger legger vekt på å øke fiberinnholdet i nordmenns kosthold.

•        Når man får med seg ytterskallet i kornet får man i seg mer fiber og mineraler.

•        Fullkornsprodukter er gode kilder til kostfiber og er rike på vitaminer og mineraler.

•        Å øke fiberinnholdet i basisvarene er positivt i folkehelsesammenheng.

•        Fiber rengjør, renser og børster ut giftstoffer, suger til seg vann og får tarmene til å jobbe bedre slik at fordøyelsen går raskere og ikke blokkeres.