Ingredienser

1 kalkun på ca. 4 kg
2 ss smør
1 dl finhakkede urter
salt og pepper.

Garnityr:
1 kg persillerøtter
2 ss smør
salt og pepper
1 / 2 kg rosenkål
100 g bacon
2 ss finhakket løk
2 ss smør, salt og pepper.

Saus:
2 l kalkunkraft kokt på skrog og vinger
3 ss finhakket sjalottløk
1 / 2 ts timian
1 dl hvitvin, 1 dl portvin, 3 dl fløte
3 ts maisenna

Tilberedning

Skjær løs brystfiletene og lårene fra fuglen, og skjær ut benet fra låret. Det er ikke vanskeligere å bene ut en rå kalkun enn å skjære en kylling i fire deler – og kraft kokt på skroget gir fin basis for god saus.

Lag et snitt i brystfiletene og fyll med friske urter. Fyll lårene med urter der hvor benet har vært, og bind opp med bomullshyssing. Kjøttet saltes og pepres og brunes i smør. Stek bryst og lår i ovn i ca. 25 minutter ved 180 grader. La kjøttet hvile under et klede i minst 20 minutter før det skjæres i skiver og serveres med ristede persillerøtter.

Persillerøtter:
Skrell røttene og skjær dem i staver. Forvell dem i to minutter i kokende, lettsaltet vann og avkjøl i kaldt vann. Brun smøret i en panne og stek røttene lysebrune. Salte og pepre, og dryss hakket persille over ved servering.

Rosenkålen renses og forvelles og has i panne sammen med lettbrunede terninger av løk og bacon. La rosenkålen syde sammen med dette i fem minutter.

Saus:
Kok kraft på skroget i fem timer, sil kraften og kok den inn til 5 dl med hakket sjalottløk, hvitvin, portvin og timian, og tilsett fløte. Kok opp og jevn med litt maisenna utrørt i kaldt vann. Smak til med salt og pepper.