Ingredienser

* 400g valnøttkjerner
* 125g romtemperert smør
* 180g sukker
* 1 vaniljestang eller 1 ts vaniljesukker
* Revet skall av 1 sitron
* Salt
* 250g hvetemel
* 1 ts bakepulver
* strøkavring
* x ? x egg

* Til sukkerlaken 250g sukker
* Saft av 1/2 sitron
* 1 kanelstang
* 1 1/2 ss gresk brandy eller cognac

Tilberedning

1. Tilberedningstid 45 minutter + 1 times steketid. Finhakk 300g av valnøttene med hurtighakker og grovhakk resten. Skill eggene. Ha smør og sukker i en bolle. Del vaniljestangen og skrap ut frøene med en spiss kniv. Ha vaniljefrø eller vaniljesukker, sitronskall og en klype salt i bollen. Rør smør sukker lyst og luftig, bruk gjerne miksmaster. Rør inn eggeplommene, en om gangen. Bland mel og bakepulver og sikt det. Rør melet og de finmalte nøttene i deigen. Rør til alt er godt blandet.
2. Forvarm stekeovnen til 175 grader. Smør en stor springform (28 cm) godt og dryss den med brødrasp. Stivpisk eggehvitene. Rør en tredjedel av dem i deigen, og vend resten forsiktig med slikkepott. Ha røren i formen otg stek kaken på midterste rille i 50-60 minutter, eller til den er gjennomstekt. Prøv med en kakestikke
3. Lag i mellomtiden sukkerlaken. Kok opp sukker, sitronsaft, kanelstang og 5 dl vann i en kasserolle og la det koke på middels varme i va 10 minutter – sukkerlaken skal ikke bli for tykk. Avkjøl den litt og ta opp kanelstangen. Rør inn brennvinet.
4. Drypp sukkerlaken på den varme kaken. La kaken stå litt for å trekke til seg laken. Ha kaken over på serveringsfat når den er lunken.

Skjær den opp i biter og dryss på de grovhakkede valnøttene.