Ingredienser
25 gr lange nudler ( vermicelli ) 300 gr malt svine-eller kalkunkjøtt, (vanlig kjøttdeig kan også brukes) ca 400 gr hodekål i tynne strimler (bønnespirer hvis du ønsker) ca 400 gr grovt revet eller strimlete gulrøtter pepperpulver salt soyasaus 2-3 fedd hakket hvitløk ½ vanlig løk fint snittet rispapir, follipapir (kjøpes i invandrerbutikk) 1 egg som brukes til «lim» Olje til fritering (f.eks. soyaolje eller maisolje)
Tilberedning
Legg glassnudlene i varmt vann til de er myke ca 5 minutter. Klippes eller kuttes ca 5 cm lange lengder. Hakk svinekjøttet og stek det sammen med hvitløk, tilsett alle ingrediensene + nudlene. Rør alt sammen og smak til med soyasaus og salt og kanskje litt sukker om du ønsker. Avkjøl retten. Ta frem rispapir. Legg et vårrull-omslag,ca 20×20 cm., om gangen på et fuktig kjøkkenhåndklede med et hjørne mot deg. Fordel ca 1 ½ ss fyll i midten av omslaget. Brett kantene mot midten, rull vårrullen tett sammen og forsegl kanten med lettpisket egg. Gjenta med resten av omslagene og fyllet. Stekes i frityrkoker eller i en dyp kjele fylt halvt opp med olje, ikke bruk olivenolje den har for mye smak, varm oljen til den er middels varm. Stek rullene i flere porsjoner i 2-3 minutter eller til de er gyllenbrune. La dem dryppe av. Serveres med en søt chilisaus, soyasaus og kokt ris. Vårrullene kan fryses og varmes opp igjen i frityrkoker eller vanlig stekeovn.

Mer om Vårruller

Vårruller er et fellesnavn på flere forskjellige typer asiatiske ruller laget av rispapir eller hvete, som typisk er fylt med forskjellige typer grønnsaker og kjøtt. Dette retten er utrolig populær verden rundt og vil kanskje overraske noen med sin rike historie og variasjon i tilberedning og ingredienser.

Historien til vårruller går tusenvis av år tilbake i tid. De ble først laget for å feire starten på våren, derav navnet, under Øst-Han-dynastiet i Kina, ca 2000 år siden. Retten ble laget med tynne pannekakelignende dekk laget av mel, som ble fylt med ferske grønnsaker som ble høstet om våren. Hovedformålet var å feire den nye sesongens avlinger.

Utførelsen og presentasjonen av vårruller kan variere stort basert på der de blir laget. Kinesiske vårruller er ofte fritert og sprø, i motsetning til de vietnamesiske versjonene som er friske og serveres rå med en dukkert i fiskesaus. Ingrediensene av vårruller er mange og varierte, men de inneholder ofte reker, svinekjøtt, kylling, tofu, bønnespirer, kål, gulrøtter, løk og koriander. Det kan også tilberedes i vegetarisk eller vegansk versjon ved å utelukke kjøtt.

Til tross for at vårruller er en populær restaurant- og gatehawker-mat, er de samtidig også enkle å lage hjemme. Prosessen inkluderer for det første bløtlegging av rispapiret og deretter legger man på ingrediensene før man ruller det sammen i en stram rull. Her er det viktig å finne en balanse; for mye fyll gjør at rullen kan revne, men for lite fyll vil resultere i en begivenhetsløs rull.

Interessant nok, har vårruller også blitt adoptert av mange andre matkulturer og gjennomgått endringer i prosessen. For eksempel, i land som Australia, er «Chiko roll», en variant av vårrull, en berømt snack som er større og tjukkere enn den tradisjonelle versjonen. I Filippinene, er den lokale varianten av vårrull kjent som «Lumpia», som har en rekke forskjellige fyll som bønneskudd, gulrøtter og søtpotet.

Med endeløse variasjoner og muligheter, er vårruller en kulinarisk delikatesse som fortsetter å inspirere innovasjon og kreativitet innen matverdenen. De delikate, fargerike og ofte sprø rullene er en fest for øyene så vel som ganen, uansett hvor i verden de tilberedes og nytes.