Vegetarmat – nyttig info

Nordmenn blir større og usunnere for hvert år. Mange ønsker å gjøre noe med dette og begynner på slankepiller, Grete Roede- og Fedon-dietter. Flere og flere ønsker å gjøre noe med kostholdet sitt, enten det er på grunn av ønske om mindre kilo på kroppen, sunnere helse, eller av idealistiske hensyn. Som slankemiddel og helsefremming er vegetarmat helt ypperlig. Bruker du gode oppskrifter og naturlige ingredienser i maten vil du raskt se fremgang både i form av vekttap, mer energi og de fleste opplever også en letthetsfølelse i kroppen. Vegetarmat er så mye mer en grønn salat og bønner. På internett finner du fristende oppskrifter som er lette og lage. Noen forbinder vegetarmat med at man ikke skal spise kjøtt og fisk. Men mange utelater også produkter som er utvunnet fra dyr. For eksempel gelatin er utvunnet fra blant annet sener, knokler og hud fra dyr. Andre ønsker også å utelate egg, melk og andre produkter som lages naturlig fra dyrene. Tar man bort både kjøtt, fisk, egg og melk fra kosten sin må man være påpasselig på at man får i seg nok proteiner. Dette kan sikres enkelt ved at du spiser nok kornprodukter og belgfrukter i løpet av dagen. Soyamelk, ris, kornblanding og linser er eksempler på mat som vil gi deg rett næring. Hvis man ikke kan eller vil spise nok at nevnte produkter kan man også velge å ta kosttilskudd i form av proteinpulver. Mange som ønsker å spise kun vegetarmat gjør dette på grunn av idealistiske ideer. Mange mener at dyrene også har rettigheter og at man ikke bør drepe dyr for egen vinning. I tilegg finnes det også meninger om at dyr utnyttes til å lage melk og egg til mennesker og at levevilkårene på en del gårder er blitt dårligere for kyr ettersom presset om økning i produksjonen tiltar. Som et resultat av dette ønsker mange å avstå også fra også fra melk og egg i tilegg til kjøtt. Skinnproduksjon, testing av produkter på dyr, samt medisinsk testing på dyr er også naturlig for mange å avstå fra og kjempe i mot. Ofte kalles mennesker med slike meninger og ideer for veganere. Se vegetaroppskifter her Flere og flere velger bort kjøtt og fisk og spiser kun vegetarmat. For naturen, helsen og dyrene kan dette være et flott alternativ når du velger ditt og familiens kosthold. Det er imidlertid noen ting man skal passe på så som å få i seg nok vitaminer og mineraler. Utelates kjøtt og fisk fra det daglige kostholdet bør det erstattes av andre gode kilder for vitaminer / mineraler: Belgvekster Belgvekster er samlebetegnelsen for bønner, erter og linser. De kalles også belgfrukter. Belgvekster er en veldig næringsrik mat og brukes ofte av vegetarianere for å sikre kroppens behov for næring. Belgvekster inneholder mye protein og fiber og kan erstatte helt eller delvis kjøtt og fisk. De er som regel billige å kjøpe og du finner dem på de fleste matbutikker. Du finner dem både som friske frukter, tørkede, hermetiske og frosne. Ofte brukes de i gryteretter, salater og supper. Linser Før i tiden var linser ansett som heller utrendy mat, det har heldigvis forandret seg over de siste årene og linser kan man nå få servert også hos de fineste restauranter. For vegetarianere er det en god nyhet, linser inneholder mye proteiner og kan fint erstatte kjøtt i det daglige kostholdet. Som slankemiddel er det også ideelt da proteinene gir god metthetsfølelse samtidig som det ikke øker blodsukkeret.
Linser er også et rimelig alternativ til kjøtt, og kan brukes i supper og salater.

Mer om: Vegetarmat – nyttig info

Vegetarmat er et kosthold som utelukkende eller overveiende består av plantebaserte matvarer. I de siste årene har vegetarmat økt i popularitet, delvis på grunn av bevissthet rundt dyrevelferd, helse og miljøpåvirkning. En annen spennende utvikling er at det nå er mange flere alternativer tilgjengelig for de som velger en vegetarisk livsstil.

Vegetarmat er ikke bare grønnsaker. Den inkluderer et bredt utvalg av matvarer som belgfrukter, nøtter, frø, korn, frukt, grønnsaker og meieriprodukter (for de som er ovo-lacto-vegetarianere). Mange av disse matvarene er høy i næringsinnhold, rike på fiber og lav på mettet fett. På denne måten bidrar vegetarmat til et balansert og sunt kosthold.

En utfordring for vegetarianere kan være å få nok protein i kostholdet. Men dette er helt overkommelig med litt planlegging. Bønner, linser, kikerter, tofu, tempeh, nøtter og frø er alle gode kilder til protein. For de som inkluderer meieriprodukter og egg i kostholdet, er disse også rike på protein.

Et annet potensielt problemområde er vitamin B12, som er viktig for nervesystemet og bloddannelse. B12 finnes hovedsakelig i animalske produkter, så noen vegetarianere kan trenge et kosttilskudd. Men mange matvarer, som frokostblandinger og plantemelk, er nå beriket med B12.

Vegetarmat er mer enn bare en diett – det er en livsstil valg som kan ha en stor innvirkning på helse, dyrevelferd, og miljøet. Ved å velge vegetarmat, kan du bidra til å redusere etterspørselen etter fabrikkoppdrettede dyr og støtte bærekraftig jordbruk. Og sist men ikke minst, vegetarmat kan være virkelig deilig! Med et stort utvalg av ingredienser og en verden av oppskrifter ved fingertuppene, er det ingen grunn til at vegetarmat ikke kan være spennende og tilfredsstillende.

Legg igjen en kommentar