Vichyssoise

Ingredienser:

2 purreløk 6 mandel poteter 2 sjalottløk 1 fedd hvitløk 1 glass kjøkkenhvitvin kyllingkraft/vann 3 dl fløte Olje, Salt, Pepper Svart olivenolje

Tilberedning:

Kutt purreløken, sjalottløken og hvitløk opp. Bitene kan være litt røffe. Fres alt godt i en kjele Skrell potene og kutt de i terninger. Ha de i kjelen Hell over hvitvinen og kok neste helt inn Ha deretter på kraften eller vann Kok alt til potetene er møre, og avslutt med fløten og et opp kok Kjør suppen glatt på stavmikser eller blender hell over litt svart olivenolje

Mer om Vichyssoise

Vichyssoise er en herlig delikatesse med opphav i fransk kokekunst, noe som den aristokratiske klangen i navnet antyder. Denne kaldsuppen blir verdsatt av matelskere over hele verden for sin elegante smak og fine kremete tekstur. Imidlertid er historien bak Vichyssoise noe kompleks, med mange fotnoter og fortolkninger, som vi var dypt forpliktet til å utforske.

I flere kilder betegnes suppen faktisk som en autentisk amerikansk oppfinnelse, introdusert av den franske kokken Louis Diat i New York på begynnelsen av 1900-tallet. Her finner vi en interessant sammenheng mellom den nostalgiske hyllesten til det franske kjøkken og konstruksjonen av en ny kulinarisk kultur i USA. Diat skal ha utarbeidet Vichyssoise som en variant av sin mors tradisjonelle potet- og purrepurésuppe, men serverte den kald for å tilby gjestene noe forfriskende i sommervarmen.

Men fra et strengt fransk synspunkt, er Vichyssoise en avstikker fra Potage Parmentier, en enkel varm suppe laget av poteter, purre og krem ​​eller melk. Faktisk ble begrepet “Vichyssoise” tatt i bruk ganske sent, og dens tilknytning til byen Vichy i Frankrike er grunnen til misforståelser om dens opprinnelse. Selv om det er noen indikasjoner på at Vichyssoise kan ha eksistert i en eller annen form i Frankrike før Diat, er det ingen formelle poster på dette.

Vichyssoise er imidlertid mye mer enn sin historiske bakgrunn. Det geniale med denne retten er dens subtile kompleksitet. På overflaten er den bare en blanding av poteter, purre, krem ​​og kyllingkraft. Men hver ingrediens bidrar til en lagvis smaksopplevelse. Potetene tilfører kropp og fylde, mens purre gir en mild og delikat løksmak. Det hele bindes sammen av en rik kyllingkraft og fløten som gir en fløyelsmyk finish.

Så enten du velger å betrakte Vichyssoise som en fransk klassiker eller en amerikansk innovasjon, er det ingen tvil om at denne suppen er en kulturell crossover verdt å feire. Den perfekte balansen mellom eleganse og enkelhet, kombinert med dens allsidighet, gjør Vichyssoise til en tidløs delikatesse som fortsetter å overraske og glede smaksløkene.

Legg igjen en kommentar