Ingredienser: ca. 700 gr viltkjøttdeig 2 ts salt grovmalt pepper 1/2 ts timian 2 stk knust enebær 1 1/2 ss potetmel 1 stk egg 2 dl melk eller matfløte Fremgangsmåte: Serveres med potet- og sellerimos Kok potet og sellerirot i det blandingsforholdet du selv ønsker (jeg bruker minst halvparten selleri, gjerne mer). Mos dette og spe med creme fraiche. Smak til med salt og pepper. I tillegg kan du servere en god viltsaus og f.eks. stekt sopp.

Mer om emnet: Viltkaker

Viltkaker er en spesialisert form for kjøttkaker som er laget av forskjellige typer viltkjøtt, som elg, hjort, rein og rådyr. Disse er tradisjonelle retter i Skandinavia, og spesielt i Norge, hvor viltkjøtt er rikt tilgjengelig. Den varierte smakspaletten fra forskjellige typer viltkjøtt bidrar til å gi viltkakene en unik og distinkt smak, som skiller dem fra generelle kjøttkaker.

Viltkaker er ofte servert med tradisjonelle nordiske sider som poteter, brun saus og tyttebærsyltetøy. Hver kjøttkake er som regel stekt langsomt for å bevare så mye av smaken som mulig, før de til slutt blir kokt i en rik og fyldig saus. Dette gir viltkakene en myk og smakfull tekstur som er både fuktig og saftig.

Tilberedning av viltkaker kan kreve mer tid og innsats enn vanlige kjøttkaker, ettersom viltkjøtt ofte er magrere og dermed kan bli tørt hvis det ikke tilberedes riktig. Derfor blir ofte fett fra andre kilder, som svinekjøtt eller storfe, blandet inn for å gi kakene den rette balansen av fuktighet og smak.

For å beholde den naturlige smaken av vilt, tilsettes ofte bare minimale krydder og ingredienser, som løk, hvitløk, salt og pepper til kjøttdeigen. Imidlertid kan urter som timian eller rosmarin også brukes for å fremheve og komplementere viltkjøttets naturlige smaker.

Viltkakene representerer en smak av norsk kultur og tradisjon, og lager fantastiske retter for spesielle anledninger eller høytid. De tilbyr et sunt alternativ til kjøttkaker laget med storfekjøtt, på grunn av det høye proteininnholdet og det lave fettinnholdet i viltkjøtt. Med deres unike og velsmakende profil, gir viltkaker et velsmakende innblikk i nordisk mat.