Ingredienser: 0,5 – 1 kg rådyrsfilet 2 ts. rosmarin 8-10 einebær 2 ss. grovt salt 2 ss. sukker 1 ts. sort pepper 6 cl. maltwhisky Kald saus: 2,5 dl. Crème Fraiche 100 g steinbitrogn 1/2 hakket rødløk Serveres med: Kokte poteter ferske grønnsaker (tomat/agurk) Fremgangsmåte: Knus pepper, rosmarin og einebær i en morter og bland sammen med salt og sukker. Hell whiskyen og krydderblandingen i en avlang plastpose (brødpose), og legg i kjøttet. Snu det litt rund i posen, slik at væske og krydder kommer til over alt. Forsøk å presse ut så mye luft av posen som mulig, og forsegl med en klemme eller fryseteip. Legg det i ytterligere en plastpose. Dette legges da i kjøleskapet. La det ligge i 3 døgn, og husk å vende det av og til – eventuelt etter halve tiden. Filèn serveres i ca ½ cm tynne skiver. Til saus blandes Crème Fraichen, steinbitrognen og rødløken i en skål. Får jeg ikke tak i steinbitrogn, bruker jeg lodderogn. Egner seg veldig godt som forrett.

Mer om emnet: Whiskygravet rådyrfilet

«Whiskygravet rådyrfilet» er en unik og førsteklasses rett. Rådyrfilet er kjent for sin sterke, distinkte smak som er ganske annerledes fra vanlig storfekjøtt eller svinekjøtt. Ved å bruke whisky i gravingsprosessen, tilfører dette en ekstra dybde av smak til kjøttet, og komplementerer det viltre elementet perfekt. Tradisjonelt sett er denne metoden mest brukt med fisk, men gourmetkokker har begynt å grave råvilt också for en spennende vri.

En nøkkelfaktor i prepareringen av whiskygravet rådyrfilet er valg av whisky. Ulike merker og typer av whisky vil gi varierende smaker til kjøttet. Single malt Scotch whisky, for eksempel, vil bidra med røykfulle toner, mens irsk whiskey gir en glatt söt profil. Det er også viktig å velge en høykvalitets rådyrfilet. Dette kjøttet skal være ferskt og høstet etisk for å bevare kvaliteten.

Gravprosessen tar vanligvis omkring to til tre dager for å sikre at rådyrkjøttet er godt impregnert med whisky-smaken. Man begynner med å dekke rådyrfileten med salt, sukker og krydder før man heller over whisky. Deretter pakkes det inn og lagres i kjøleskapet for å marinere.

Whiskygravet rådyrfilet serveres ofte rå, i tynne skiver, likt en carpaccio. Det kan også bli lett stekt for å få en sprø skorpe på utsiden, mens den forblir saftig og full av smak på innsiden. Uansett serveringsmetode, er denne retten en ekstraordinær opplevelse for sansene.

Whiskygravet rådyrfilet er en rett som krever tid og tålmodighet for å lage, men resultatet er vel verdt innsatsen. Denne retten kan være høydepunktet på ethvert måltid, spesielt hvis det er parret med en god whisky eller vin.