Ingredienser:
600 gram filet av reinsdyr, elg
eller annet vilt
600 gram frisk sopp
2 ss sjalottløk
2 ss konjakk
salt og nykvernet pepper
4 dl kremfløte

Fremgangsmåte:
1. Skjær kjøtt i strimler. Finhakk løk og skjær sopp i skiver.

2. Brun løk og sopp i smør, deretter kjøttstrimlene i en panne. Legg dette over i en gryte.

3. Kok ut pannen med fløte og konjakk til det blir en fyldig saus.

4. Hell sausen over kjøttblandingen og la det koke litt til.

Serveres med bakt potet eller ris.

Mer om emnet: Viltsaute

«Viltsaute» er en klassisk norsk matrett, vanligvis tilberedt med ulike typer viltkjøtt som rein, hjort, elg eller fugl. Denne kraftige og delikate retten er et populært valg blant lokalbefolkningen, spesielt under høst- og vintermånedene når jakt er mest utbredt i Norge.

En interessant egenskap ved viltsaute er forskjellige tilberedningsmetoder som brukes avhengig av regionene i Norge. For eksempel fokuserer noen regioner på å bruke ferske, sesongbaserte grønnsaker og urter for å fremheve smaken av viltkjøtt, mens andre foretrekker en enklere tilnærming ved å la kjøttets naturlige smaker skinne gjennom. Gleichzeitig handler tilberedning av viltsaute mye om å være tro mot matlagingstradisjonene i Norge.

En annen viktig faktor som er knyttet til viltsaute, er den nøyaktige balansen mellom krydder og ingredienser. Selv om individer kan tilpasse oppskrifter etter deres eget valg, noen typiske krydder inkluderer rosmarin, eenbær, timian og sort pepper. I tillegg kan det også tilsettes alkohol, som øl eller rødvin, for å berike rettens smak.

På grunn av rettens rike smak, serveres viltsaute ofte med stekte poteter, bygg eller tyttebærsyltetøy, som bidrar til å balansere kraften i kjøttet. Sistnevnte er spesielt kjent for å komplementere viltkjøtt og ser ofte ut til å være et nøkkeltilbehør for norske viltsauteer.

Til tross for dens tradisjonelle røtter, har viltsaute utviklet seg med tiden og mange moderne kokebøker og oppskrifter inkluderer nye og innovative tilberedningsmetoder. Likevel, den dype respekten for og stoltheten over norsk matlaging og viltsaute forblir, og gjør denne retten til en varig favoritt blant lokalbefolkningen.