Wok med hvalkjøtt

Ingredienser
250 g. strimlet hvalkjøtt Solsikkeolje til steking. 1 liten løk evt. 5-6 sjalottløk 1 gulrot Litt vannkastanjer En liten purre 2 fedd hvitløk 1 liten paprika Litt hermetisk annanas Evt. andre grønnsaker som bønnespirer, bambusskudd, broccoli, strimlet kinakål o.s.v. Saus 3 dl. oksekraft 2 ss. tomatpure. Kraften fra en liten boks annanas 3 ss. mørk soyasaus 3-4 ss. eddik* (gjerne riseddik) 2-3 ss. sukker 2 ss. søt chillisaus, eller 1ss. «vanlig» 1 ss. sesamolje 1 toppet ss. maisenamel.
Tilberedning
Start med å strimle opp kjøttet. Bruker du dypfryst kjøtt, er det lettere å skjære når det er nesten tint. Strimle deretter opp grønnsakene. La kjøttet ligge framme i romtemperatur slik at det er romtemperert når du har det i wokken. Ha olje i wokken, evt. stekepannen. la den bli skikkelig varm. Prøv å stikke en trepinne nedi, det skal bruse kraftig. Start med de grønnsakene som trenger lengst steketid. D.v.s gulrøtter. Stek dem 1/2 minutt mens du rører hele tiden. Tilsett løk mens du fortsette å røre, når det har stekt i 1 min til tar du dem opp og legger dem på en tallerken. (Det er viktig at du ikke har for mye i woken på en gang. Har du mye gulrøtter eller liten wok skal du steke gulrøttene ferdig, d.v.s. ta dem opp før du tilsetter løken) Gjenta dette med de andre grønnsakene og ta dem opp etterhvert som de er ferdige. Tørk godt av kjøttet før du har det oppi woken. Rørestek det halvannet til to minutter. Ta opp kjøttet. Rør sammen ingrediensen til sausen. Det er viktig at disse ingrediensene er kalde, da er det lettere å røre ut maizenaen. Dersom du nettopp har kokt kraft, og den fremdeles er varm, løser du opp maisenaen i litt kaldt vann (4 ss. kaldet vann til en toppet ss. maisena) Hell sausen over i wokken og kok opp. Juster tykkelsen. Den skal være litt tynnere enn du mener den bør være før servering, p.g.a. at kjøttet suger opp noe saus og grønnsakene inneholder litt stivelse som vil jevne den litt. Dersom du mener den er for tynn, koker du den litt inn, er den for tykk sper du med kraft/annanassaft/vann. Tilsett kjøttet og grønnsakene, kok opp og skru av varmen og la det stå 3-4 minutter. Serveres med ris.

Om Wok med hvalkjøtt

Hvalkjøtt er et unikt og tradisjonelt produkt som igjen har begynt å få fornyet anerkjennelse på norske spisebord. Til tross for debatten rundt hvalfangst, er det mange som anser hvalkjøtt som en bærekraftig proteinkilde sammenlignet med andre kjøtttyper, samt at det er rikt på viktige næringsstoffer som kalsium, jern og B-vitaminer.

En av de mest spennende og nyskapende måtene å tilberede hvalkjøtt på er ved å bruke en wok. Med høye temperaturer og rask tilberedning, kan wokking bevare smak og tekstur på hvalkjøttet, samtidig som det beholder næringsstoffene. Ved å kombinere hvalkjøtt med diverse grønnsaker og krydder, kan du lage en sunn og næringsrik wokrett som også er en fantastisk måte å introdusere hvalkjøtt til de som kanskje ikke har prøvd det før.

Etter nøye rensing og kutting av hvalkjøtt i tynne strimler, kan man begynne å forberede resten av ingrediensene for sin farverige og velsmakende wok. Et knippe av sesongens grønnsaker, som for eksempel paprika, gulrøtter og sukkererter, samt noen aromatiske urter og krydderier, vil være gode tillegg. Hvalkjøttet bør wokkes i olje med høy røykepunkt, som peanøtt- eller rapsolje, for å unngå at det brenner seg. Med en tommelfingerregel om å tilsette de hardeste grønnsakene først, vil du ende opp med en rett hvor alle ingrediensene er perfekt tilberedt.

Når det er tid for servering, kan du gi retten en ekstra nøttaktig dybde ved å drysse sesamfrø over. Wok med hvalkjøtt kan serveres med ris, nudler eller quinoa, for en ekstra fyllende og næringsrik måltid. Hvis du ønsker en mer autentisk asiatisk touch, kan du også erstatte det vanlige saltet med soysaus eller fiskesaus. Hvis du liker litt kick, kan du prøve å tilsette litt chiliflak eller finhakket fersk chili.

Wok med hvalkjøtt er en innovativ tilnærming til en tradisjonell norsk næringskilde. Det er veldig allsidig, da du kan tilpasse det etter hvilke grønnsaker og ingredienser du har tilgjengelig, og du kan også eksperimentere med ulike krydder og smaker. Det er også en relativt rask rett å lage, noe som gjør det ideelt for travel hverdagskvelder.

Til tross for kontroversene rundt hvalfangst, er hvalkjøtt et sunt og bærekraftig alternativ til andre kjøtttyper. Ved å prøve det i en wok, kan du også oppleve en ny og spennende måte å nyte denne tradisjonelle norske råvaren.

Legg igjen en kommentar