Det kan være en utfordring å lage en sunn matpakke til barna og deretter å få dem til å spise den. Her får du noen gode råd.

Planlegg gjerne matpakken i god tid

Planlegg eller lag matpakken dagen før. Det er lettere å lage en sunn matpakke når man lager den i ro og mak, for eksempel når barna sover.

Matpakken skal ha 5 viktige ingredienser

En matpakke skal bestå av 5 ingrediensgrupper. Hvis du bruker en ingrediens pr gruppe, får barna en sunn matpakke som lever opp til moderne kostråd.

  •     Grønt – knaskegrønt, salat eller pålegg
  •     Brød – helst grovt brød
  •     Pålegg – kjøtt, ost eller egg
  •     Fisk – minst ett slags fiskepålegg
  •     Frukt – det friske og søte

Skriv matpakken på handlelisten

Sunn mat gir sunne barn og bedre læring

Sunn mat gir sunne barn og bedre læring

Vi spiser det vi kjøper. Lag en handleliste og husk å tenke på de fem ingrediensene. Sørg for at det alltid er forskjellig pålegg i kjøleskapet.

Gjør det artig for barnet å spise. Ta for eksempel et spyd og lag en sandwich på spyd. Bruk for eksempel rød paprika, agurk, ost og grovbrød. Skjær det i store ruter og tre det inn på spydet en av gangen. Lag en wrap og skjær den over i to halve. La barnet fylle pitabrød med fyll fra små pakker.

Appetittvekkende innpakning

Gjør matpakken til en gaveeske. Legg de forskjellige ingrediensene i små plastbokser eller pakk det inn i matpapir med en liten sløyfe omkring.

Bruk grovt brød

Velg grovt brød og skjær gjerne tykke skiver. Da utgjør brødet en god del av lunsjen. Velg brød med seks gram kostfibrer pr. 100 gram.

Brøt med former

Stikk ut brødet med kakeformer i forskjellige artige former. Lag bamsehoder, dødningeskaller, runde former, trekantete former eller hjerter.

Husk det grønne drysset

Pynt alltid maten med grønt eller legg det grønne under pålegget. På den måten sikrer du deg at barnet får så mye grønt som mulig i matpakken. Bruk avokado som smør, legg agurkskiver, rød paprika eller tomat under pålegget. Du kan også lage mos av kokte gulrot eller brokkolier og bruke det i stedet for smør.

Ikke godteri i matpakken

Unngå godteri, kake eller sjokolade, men tilfredsstill barnets søtsug alikevel. Skjær forskjellig frukter i ruter og legg dem i en liten boks for seg. Dryss eventuelt med kanel eller annet krydder.

Fisk er viktig

Sørg for at barnet får fisk. Bruk en liten bøtte eller plastbeger med lokk til for eksempel tunfisk, marinert sild eller makrell i tomat. Vær sikker på at lokket er tettsittende. Du kan også lage rikelig med fiskekaker til kveldsmat og legge dem med i matpakken dagen etter.