matpapir

Papir er bedre enn plast

Det kan være stor vitenskap å pakke matpakken, for det finnes atskillige hensyn å ta – både for miljøet og helsen. Her får du ni gode råd du kan følge for å beskytte maten best mulig.

Unngå sølvpapir

Sølvpapir kalles også aluminiumsfolie. Det tynne folien er laget av aluminium som er svært energikrevende å utvinne. Og selv om det nesten ikke veier noe kan det utgjøre et avfallsproblem da det kan være vanskelig å bryte i ned et søppelforbrenningsanlegg.

Les også: 10 gode råd om matpakker til barn

Heller glass enn plast

Velg glass før plast der det er mulig. Glass avgir generelt færre stoffer enn plast. Vær imidlertid oppmerksom på at lokk kan inneholde ftalater eller bisphenol A.

Tilbered mat i riktige beholderne

Ha ikke varm mat i plastbeholdere eller beholderen i mikrobølgeovnen med mindre den er beregnet til det. Det kan være usunt å spise mat tilberedt i beholdere som ikke er beregnet til det.

Les også: Lag din egen luksusmatpakke

Vær oppmerksom på fett-tette papir

I det såkalte fett-tette papiret er fibrene presset tett sammen ved hjelp av mekanisk trykk eller kjemikalier. Noen typer av fett-tett papir kan være overflatebehandlet med kjemikalier som for eksempel silikon- eller fluorstoffer. Begge stoffer kan utgjøre et problem for miljøet og de fluorholdige stoffene er mistenkt for å ha forskjellige helseskadelige effekter blant annet ved å virke hormonforstyrrende.

resirkulert-papirResirkulert papir egner seg ikke til matpakken

Resirkulert papir egner seg ikke til mat. Bruk bare papir som er beregnet til matvarer.

Les på innpakningen

Plast- og husholdningsfilm var tidligere ofte laget av PVC og bløtgjort med ftalater. Men det er fremdeles viktig å lese hva som står på innpakningen, for noen typer film egner seg bare til bestemte typer av matvarer

Les også: Niste muffins – oppskrift

Unngå poser

Bruk matbokser til matpakken, ikke poser.

Bruk den riktige plasten

Unngå plast som avgir en kraftig lukt.

Gjenbrukbar emballasje

Velg om mulig varer med emballasje som kan gjenbrukes. Det er for eksempel glass, papir og papp.