Kaffe skal ikke bælmes.

Kjøp lettristet kaffe, bruk kaffemaskin med papirfilter og drikk maks fem-seks kopper om dagen. Slik får du det beste ut av kaffen din.

Kaffen vil inn i «den sunne klubben». En gang var kaffe klassens slemme gutt som ga hjertebank og ødela nattesøvnen. Nå framheves kaffen for sine gode egenskaper. Kaffe skjerper hjernen, og gastronomer har gjenfødt den. Vi bælmer ikke lengre dovent myrvann og husmorspeed, nå får vi gourmetkaffe.

Ristning er viktig for kaffens helse
kaffe-1Jo mindre ristet kaffen er, jo flere av de naturlige antioksidantene er det i kaffen. De blir brutt ved ned ristning.
Hvis kaffe skal bli sunnere trengs det forskning innen kafferistning. Med mer forskning kan man både optimere innholdet av antioksidanter og samtidig begrense det helseskadelige akrylamidet som er i kaffe.

Kreftfremkallende stoffer i kaffen kan begrenses

Akrylamid har vist seg kreftfremkallende i dyreforsøk. Stoffet dannes når matvarer ble steges, bakes og ristes. Jo mer bruning av matvaren, jo mer akrylamid.
Akrylamid fra kaffe utgjør ca en femdel av vårt samlede akrylamidinntak. Folk som drikker mange kopper kaffe, får enda mer.

Se på risting og unngå kreftfremkallende stoffer

Vi kan selv begrense mengden av akrylamid fra kaffen ved å holde øye med hvordan kaffen er ristet. Det står på pakken. Lett ristet kaffe inneholder mindre akrylamid enn mørk ristet kaffe. Men også i de sterkt ristede kaffetypene senkes innholdet av akrylamid. Den høyere temperaturen får den akrylamiden som oppvarmingen har dannet til å brytes ned igjen.

Bruk filter og unngå kolesterol

Bruk filter og skån på den måten deg selv for andre stoffer i kaffen som kan være helseskadelige. Kaffe inneholder noen kolesterollignende stoffer som heter kaféstol og kahweol. De kolesterollignende stoffene kan påvirke blodets innhold av LDL-kolesterol, det «farlige» kolesterolet som er skadelig for blodomløpet.

Kolesterol ligner sykkelolje og kleber seg til kaffefilteret

Stoffene kan ses på overflaten av kald kaffe som dråper av sykkelolje som brer seg på en vannpytt. Kaffemaskinen med papirfilteret er bra for å brygge kaffe uten kaféstol og kahweol. Stoffene kleber seg til papirfilteret når kaffen filtreres. Derfor slipper vi dem når vi drikker filterkaffe.

Kaffe hjelper på åreforkalking i beina

kaffe-cappuccino-kalorier-melkKaffe føles som et fix som gjør hjernecellene kampklare. Koffeinen i kaffen virker på tretthetsfornemmelsen. Helt håndfast virker kaffe også på åreforkalking i beina. Pasienter med åreforkalking i beina kan ha problemer med å gå lengre enn 100 meter. To-tre kopper kaffe er nok til at de kan gå tre ganger så langt uten å stoppe opp.

Kaffe får oss til å gjøre færre feil

Enkelte undersøkelser har vist at vi gjør færre feil når vi drikker kaffe. Undersøkelsene har vist en kortvarig effekt og forteller ikke noe om langtidseffekten. I virkeligheten er kaffe nok bare et nytelsesmiddel – og ikke helt fantastisk sunt.

Kaffe setter gang i fordøyelsen

Koffein setter gang i fordøyelsen og utvider blodkarene, det påvirker blodtrykket vårt og setter gang i hele systemet. Noen reagerer kraftig, andre gjør ikke det, det er vanskelig å si noe generelt om det. Noen får høyere blodtrykk, andre påvirkes positivt av kaffe.

Fet melk gjør kaffen usunn

Rådet er å føle etter hvordan kaffen virker. Man kan også fjerne kaffen helt i en periode og se hva som skjer. Hvis du tømmer i massevis av melk og sukker eller bare en av delene , så tenk også litt over om det er kaffe du liker eller om du drikker den fordi det gjør alle de andre. Jo fetere melk og jo mer sukker du har i, jo mer usunn blir den og jo flere kalorier blir det i kaffen.

Drikk ikke mer enn fem-seks kopper kaffe om dagen

Kaffen bør ikke stå i en kanne på skrivebordet og bælmes ned. Når mennesker møtes inntar kaffen en betydningsfull plass, men vi bør ikke gjøre kaffe til en sutteklut og tro at vi ikke kan fungere uten. Et fornuftig bruk av kaffe er opp til fem-seks kopper om dagen. Det er det maksimale hvis kaffen skal ha en helsefremmende effekt og fortsatt være sunn.

Kaffens plusser og minuser

Plusser ved kaffe

  • inneholder antioksidanter
  • skjerper hjernen
  • påvirker kretsløpet

Minuser ved kaffe

  • inneholder akrylamid, som kan være kreftfremkallende
  • inneholder kolesterollignende stoffer
  • kan spolere nattesøvnen