Du kan selv bestemme om kjøttet ditt skal ha smak av krydder, bacon eller grønnsaker når du kverner ditt eget kjøtt av avskjær som du kjøper i supermarkedet. Bruk alltid helt friskt, kjøleskapskaldt kjøtt og rene redskaper når du kverner. Kvern kjøtt av bog, nakke og bryst til karbonade Karbonader eller kjøttkaker hvis det er grisekjøtt. Det blir best av kjøtt fra forenden, som ikke er magert. Se etter navn som bog, nakke og bryst. Kjøp gjerne hele store stykker, det er billigst. Fjern fettkanten og andre fettbremmer. Kvern kjøtt av ytterlår, lårtunge eller mignon og flatbiff til gryteretter
Det er enkelt å kverne sitt eget kjøtt

Det er enkelt å kverne sitt eget kjøtt

Bakenden av dyret gir mer mager kjøttdeig enn forenden. Det magre kjøttdeigen er velegnet til kjøttboller og gryteretter. Se etter avskjær med navn som ytterlår, lårtunge eller mignon og flatbiff. Behold gjerne synlig fett på kjøttet eller tilsett litt røkt bacon til magre stykker da kjøttet ellers kan smuldre og bli meget tørt ved tilberedning. Kvern ikke midten av dyret Midten av dyret skal du ikke kverne, men nyte som steke og oksekjøtt. Kjøttet er generelt mørt, smakfullt og for dyrt til å havne i kjøttkverna. Bare hvis du vil kverne kjøtt til tartar skal du bruke magre og møre utskjæringer som indrefilet, filet eller oksestek. Fjern sener, hinner og fett Bruk en skarp kniv til å fjerne sener, grove hinner og overflødig fett før du kverner. Du kan justere fettinnholdet ved å kverne sammen forskjellige avskjær eller tilsette bacon til magert kjøtt, som du gjerne vil steke for eksempel karbonader av. Det gir en god smak. Dryss litt salt på kjøttet før du kverner så holder det bedre på kjøttsaften. Tilsett smak i det kvernede kjøttet Tilsett krydder, sennep eller grønt og eller kanskje alle tre tingene. Du kan enten kverne ingrediensene ned i kjøttet eller tilsette dem etter kverningen. Kjøtt skal til kjøling Når kjøttet er kvernet skal det direkte til kjøling i en lufttett beholder. Kvernet kjøtt til tartar skal spises samme dag som det er kvernet. Annen kjøttdeig kan settes i kjøleskapet i opp til ett døgn. Frys derfor alt kjøttet du ikke får tilberedt innen ett døgn. Kvernet kjøtt kan fryses i opp til 3 måneder. Noter på posen om det er allerede er tilsatt salt slik at du ikke oversalter kjøttet etter opptining.

Mer om: Kvern kjøttet ditt selv

Å kverne ditt eget kjøtt kan virke som en tidkrevende oppgave, men det er absolutt verdt tiden og anstrengelsene hvis du er ernæringsbevisst og liker å prøve nye oppskrifter. Ikke bare gir det deg full kontroll over kvaliteten på kjøttet ditt, men det kan også spare penger på lang sikt.

En av fordelene med å kverne ditt eget kjøtt er at du kan velge nøyaktig hvilken type og kvalitet på kjøttet du vil bruke. Dette kan være spesielt nyttig hvis du følger en bestemt diett, som lav-karbo eller paleo. Noen kverner tillater deg til og med å kverne fisk, hvilket gir deg muligheten til å lage egne fiske-burgere eller kvernet laks til bruk i oppskrifter.

I tillegg til å ha full kontroll over hvilket kjøtt du bruker, kan du også styre fettinnholdet. Dette er en stor fordel for de som ønsker å ha en kontroll på kaloriinntaket sitt. Du kan velge en mager utskjæring, eller blande i litt mer fettkjøtt for å få ønsket smak og tekstur.

Å kverne ditt eget kjøtt gir deg også en mulighet til å eksperimentere med ulike smaker. Du kan legge til krydder, urter eller andre ingredienser direkte i kjøttdeigen. Dette åpner en hel verden av muligheter for spennende og smakfulle retter.

Til slutt, husk at det er viktig å rengjøre kjøttkvernen grundig etter bruk for å unngå bakterievekst. Med litt praksis, vil du raskt se at fordelene ved å kverne ditt eget kjøtt langt overstiger de små ulempene det medfører.