Selv om det er en
folkesport å spare på matbudsjettet, er det flere av de viktigste rådene du sannsynligvis ikke følger.
De siste årene har nordmenn for alvor forstått hvor mye penger de bruker på mat. De strømmer til billigbutikkene, hvor de får flere ting for samme sum, men faktisk glemmer de aller fleste likevel å følge de viktigste rådene for å spare på matbudsjettet. Det viser en ny undersøkelse av nordmenns innkjøpsvaner.
Og kan man klare å spare nok så kan man unne seg andre goder og opplevelser eller
betale ned raskere på lån eller kredittkortgjeld. Og appropos lån, ikke betal matvarer med kredittkort, lånet du da i praksis tar opp kan fort vokse hvis du ikke betaler ned i den rentefrie tiden, og da blir maten veldig dyr.
Selv om lavprisbutikkene har vunnet hjertene våre, glemmer vi i jakten vår på de lave prisene at prisen på varen ikke er det eneste som vi skal holde øye med for å spare penger.
Her kommer rådene
1. Kjøp inn store kvanta
Bare en av åtte av de spurte i undersøkelsen fulgte sparerådet om å kjøpe inn en gang i uken. Halvparten går i butikken minst tre eller fire ganger i uken.
2. Følg handlelappen
Hvis du likevel vil kjøpe inn flere ganger i uken er det en god idé å forsøke å holde seg til handlelappen. Ifølge undersøkelsen er det bare 1 av 14 nordmenn som gjør det i dag.
Når halvparten av oss drar av sted minst tre til fire ganger i uken for å fylle opp med dagligvarer og bare 7 prosent følger handlelisten til punkt og prikke så hjelper det ikke at turen går til lavprisbutikken hvis formålet er å spare penger på
matbudsjettet. Man kan jo også kjøpe seg fattig ved å kjøpe billige varer. Og særlig hvis man bruker penger man allerede ikke har, altså penger skaffet til veie ved hjelp av forbrukslån eller kredittkort.
Vi råder deg til at du ifører deg mentale skylapper og utelukkende går etter de tingene som står på handlelisten. Hvis du handler utenfor rushtiden får du også en raskere tur gjennom butikken, noe som kan forhindre impulskjøp.
3. Legg en matplan
Tenk over hvordan du kan få brukt all maten du kjøper inn. Så unngår du å
kaste mat. Og har du for mye mat, «lån bort» resten til naboen, så får du kanskje gratis mat igjen en annen gang.
4. Lag mindre mat
Hvis du har tendens til å lage for mye mat er det også penger å spare på å prøve å lage mindre mengde. Og hvis du likevel har laget for mye så bruk restene neste dag.
5. Frys ned
Har du en fryser, er den også et veldig godt redskap for å spare penger. Du kan fryse ned alt fra kjøtt og frukt til rester av hvitvin og
krydderurter, slik at det kan brukes en annen dag. Urter kan også tørkes.
6. Spis hele brødet
Du kan også spare penger på brød hvis du oppbevarer det riktig, for ofte rekker det å bli kjedelig eller muggent, før det er spist helt opp. Putt brødet i en
papirpose og deretter i en plastikkpose, men ikke legge det i kjøleskapet for det gjør det tørt.
Mer om: 6 gyldne råd hvis du vil spare på matbudsjettet
Å redusere matutgiftene er ikke alltid en lett oppgave, spesielt hvis du har en familie å mate. Men, med litt planlegging og smarte shopping strategier, kan sparepotten vokse over tid. Her er seks verdifulle tips for å hjelpe deg med å kutte ned på matbudsjettet.
Det første tipset er å alltid planlegge måltidene dine i forveien. Lage en plan for dine ukentlige måltider kan forhindre impulsive kjøp som kan blåse budsjettet. I tillegg kan du legge merke til når favorittingrediensene dine er på salg og kjøper dem i store mengder. Disse kan du lagre i fryseren for å bruke senere.
Det andre tipset handler om å dyrke egne grønnsaker, om mulig. Dette vil ikke bare hjelpe deg å spare penger, men også sikre at du spiser fersk og næringsrik mat. Om du bor i en leilighet eller ikke har tilgang til en hage, kan du dyrke urter og små grønnsaker på balkongen eller vinduskarmen din.
Det tredje tipset er å lage mat hjemme. Ved å tilberede dine egne måltider kan du ha full kontroll over ingrediensene, og du kan lage måltider i store porsjoner som du kan fryse ned og bruke til senere. Dette kan beskytte lommeboken din mot kostnadene forbundet med å spise ute.
Videre kan du dra nytte av vennekredsen eller naboen og kjøp mat i større pakker. Større pakker betyr ofte lavere pris pr. kilo. Her kan man dele opp i mindre porsjoner for hver husholdning.
Til slutt, unngå å handle på tom mage. Du vil mer sannsynlig kjøpe mer enn du trenger(er) hvis du handler på tom mage. Ta med deg en shoppingliste for å begrense impulskjøp og holde deg innenfor budsjettet. Alle småspar gjør en stor forskjell over tid.