Turister over hele verden har åpnet øynene for lille Norge, mye takket være den vakre naturen og vår moderne livsstil. Norge har tilsynelatende alt turister leter etter: Moderne storbyer, designerbutikker, snødekte landskap, fantastisk landskap, naturlig skjønnhet og historiske landsbyer. 

Allikevel er ikke alt det norske like lett å fordøye (bokstavelig talt). Nordmenn har noen spesialiteter og preferanser som turister rett og slett synes er utrolig merkelige. Her er noen av dem:

1. Pølse i lompe

Pølse i lompe er helt hverdagslig for de fleste nordmenn, men blant utlendinger blir dette sett på som en merkelig variant av hot dogs. Pølsene har svært lav prosentandel av kjøtt, og de serveres i tortillalefser laget av potet. 

Turister synes disse smakløse pølsene i lomper, som er underlig tykke og tynne på samme tid, er veldig merkelige. Legg rekesalat på toppen, og du har en virkelig sær, norsk spesialitet. 

2. Raspeballe

Raspeballe er en tradisjon mange steder i Norge, og den går også under forskjellige navn som potetball, komle og klubb. Det er et prakteksempel på husmannskost, og mange turister synes det er rart av nordmenn tviholder på slik enkel kost.

Raspeballe lages av kokte og rå poteter, mel, buljong og salt. Blandingen formes til boller som kokes. I ulike deler av landet serveres raspeballe med salt kjøtt eller lam, og toppes med sirup eller sukker. 

3. Akevitt

Navnet Akevitt (Aquavit) kommer fra latinske aqua vitae som betyr livets vann. Nordmenn er spesielt glad i akevitt, og har vært det siden 1400-tallet. Akevitt produseres på samme måte som gin, men med karve i stedet for einer. I Norge modnes den vanligvis på eikefat.

Turister flest er ikke fremmed for shots eller snaps, men nordmenns spesielle forkjærlighet for akevitt har blitt lagt merke til. Akevitt er en viktig del av mange norske tradisjoner som jul, påske og andre feiringer, og inntas ved siden av et måltid til en hel masse skåling.

4. Snus

Mange turister har lagt merke til den spesielle snusen, som kommer i forskjellige smaker og formater og plasseres under leppen. Snus finnes bare i Norge og Sverige, hvor snusbruken virkelig har økt de siste årene. 

Noen turister synes bruken av snus er en merkelig vane, mens andre synes det er positivt at vi velger snus over sigaretter. 

5. Brunost

Dette er noe veldig rart for mange…

Den norske brunosten lages av geitemelk i en prosess som karamelliserer sukkeret. Dermed får den sin søte, distinkte karamellsmak, som er ulik all annen ost.

De fleste utlendinger ser på brunost som noe utrolig sært. Brunost er enten noe man elsker, eller noe man hater. At nordmenn til og med spiser den på vafler, synes de fleste turister er veldig merkelig. 

6. Fårikål

Mens nordmenn elsker smaken av fårikål, er det svært få utlendinger som deler kjærligheten med oss. Fårikål kokes i timesvis med salt, pepper og kål, og serveres med kokte poteter og et glass akevitt til. På grunn av den lange koketiden fylles huset med en lukt som kan virke avskrekkende på mange turister. 

7. Kleppmelk

Kleppmelk er en tradisjonell rett fra Nord-Norge, som lages av egg, sukker, melk og mel. Blandingen formes til boller og kokes i melk. Kleppmelk serveres vanligvis med sukker og kanel, og et glass melk ved siden av. 

Selv for turister som er glad i melk, er dette en vanskelig rett å fordøye. Også i Norge er det mange som mener at kleppmelk er for de spesielt interesserte.